Tótkomlós város

Tótkomlós Város - Hírek

Jókai Anna est a könyvtárban

Jókai Anna est a könyvtárban

Jókai Anna a kortárs magyar irodalom egy legsikeresebb képviselője, több mint 30 regénye, kisregénye, novellája jelent meg eddig. Június 18-án a Tótkomlós Polgárosodásáért Egyesület meghívására látogatott el a könyvtárba, ahol nem csak írói pályájáról, könyveiről, hanem a minket körülvevő világról is beszélt az érdeklődőknek.

 

dscn3879_426_2009062673707_289.JPG

 Jókai Anna

Véleménye szerint a kétezer éves erkölcsi normák most is mérvadóak, még ha sokan le is becsülik őket. A mostani válság nem is annyira gazdasági, mint inkább erkölcsi és társadalmi válság, melynek legfőbb oka, hogy egy hazug és kiábrándult világ vesz bennünket körül, a régi értékek elveszőben vannak. Az álértékek - melyeket napi szinten sulykol belénk pl. a média - miatt folyamatos kísértésnek vagyunk kitéve és nagyon nehéz ezeknek ellenállni. Úgy látja, hogy az emberek megértésre és szeretetre vágynak és ő tetteiben és szavaiban - művein keresztül - ezek mellett foglal állást. Regényeiben is a család és a kis közösségek fontosságát, építő erejét hangsúlyozza, hiszen ez a létezés alapja, család nélkül nem élet az élet. A fiatalok „szingli" szemlélete is káros lehet a társadalomra.

Az írónő hisz benne, hogy nem hiába születtünk ebbe a kis országba magyarnak és a magyaroknak, ugyan úgy mint más nemzetek fiainak, saját küldetése van. A világ dolgainak jobbra fordulásában hinni kell és mindenkinek tenni is kell érte. Ha azt mondják, hogy ne szóljunk bele semmibe, az nem helyes, mert a közéletet mindenkinek joga és kötelessége alakítani. Mint mondta: „... mindenki vegyen el minden nap egy cseppet a rosszból, és előbb-utóbb javulni fog a sorsunk".

Jókai Anna az estet könyvei dedikálásával fejezte be.

 

H. D. E.

 

dscn3882_373_2009062673708_513.JPG

 Dedikálás közben

 

dscn3886_65_2009062673708_141.JPG

 Sokan eljöttek az írónő előadására