Tótkomlós város

Tótkomlós Város - Hírek

Arctalan árnyak - filmbemutató- Békés megye, kultúra, Závada Pál

Arctalan árnyak - filmbemutató- Békés megye, kultúra, Závada Pál
Május 2-án volt a Művelődési Központban az Arctalan Árnyak című film premier előtti vetítse. A film producere Bubryák István volt, a rendező Badó Gyula. A film Závada Pál ötletéből, cikkéből, majd forgatókönyvéből készült.

Május 2-án volt a Művelődési Központban az Arctalan Árnyak című film premier előtti vetítse. A film producere Bubryák István volt, a rendező Badó Gyula. A film Závada Pál ötletéből, cikkéből, majd forgatókönyvéből készült nagy gondossággal. Azért érdekes, hogy a cikkéből, mert az egyik országos lapba írt egy cikket erről a családról és a városról, amit a rendező és a producer elolvasva azonnal filmmé álmodta. A tótkomlósi Weisz család történetét tárja fel a háborús idők előttről. A Weisz család híres fényképész család volt, szinte minden akkori családnak csináltak pár művészi képet és Tótkomlóson is sokan ismerték őket. A film megnézése után a közönség az alkotóktól kérdezhetett. A beszélgetés során kiderült, hogy a film elkészítésében nagy szerepet játszott Kovácsné Győri Ida is, aki egy levelet küldött Závada Pálnak a cikke elolvasása után és leírta a családról az emlékeit, ami nagy segítség volt a későbbiek során. Kovácsné elmondta, hogy sokszor nagyon nehéz volt felidézni az emléeit a forgatás során, hiszen közeli barátaik voltak Weiszék és még mindig mélyen érintették a velük történtek. Závada Pált pedig kivételesen a kamera előtt is láthatjuk, ami elmondása szerint számára is egy érdekes dolog volt.

Ez a film az idősebb korosztály számára igazi csemege, akik még gyermekkorukból emlékezhetnek a Weisz családra vagy a fényképeken felismerhetnek egy - két ismerőst esetleg családtagot, a fiataloknak pedig nagy tanulság az akkori időkből. Véleményem szerint mindenképp érdemes megtekinteni.

K.L.

 

arctalan_arnyak_814_20090612103411_606.JPG

 

A film alkotói