Szeghalom város

Szeghalom Város - Hírek

Új víztisztító berendezést teszteltek Szeghalomnál

Új víztisztító berendezést teszteltek Szeghalomnál
Új magyar találmány segíti az ivóvíz tisztítását az arzéntől és más káros anyagoktól. A berendezés tesztelését Szeghalom környékén végezték el, az eredmények pedig igen bíztatóak voltak.
Közel félezer olyan település van ma Magyarországon, ahol az arzén, illetve más káros anyagok magas koncentrátuma veszélyezteti az ivóvíz minőségét. Az arzénmentesítés az európai uniós előírások szerint az érintett önkormányzatok feladata lenne, ám a beruházásokhoz szükséges önerő biztosításának híján ezt nem végezték el. A kormány most átvállalta ezt a feladatot, az arzénmentesítésre pedig a Honvédelmi Minisztérium egyik cége, a Magyar Víztisztító Konzorcium végzi. Borbíró Zoltán, a cég  igazgatóságának elnöke az MR1 Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a honvédelmi tárca már 2008 óta végez arzénmentesítő tevékenységeket, az elmúlt 4 év során pedig sikerült olyan technológiát alkotni, amely az eddigieknél környezetbarátabb és olcsóbb módon tisztítja a vizet.

Félezernél is több település lakóit fenyegetik a szennyezett ivóvíz által okozott veszélyek.

Szeghalmon is új módszerrel tisztítják meg az arzéntól az ivóvizet

Az arzénmentesítéshez használt új berendezés teljesen mobil, így bárhol elhelyezhető. A készüléket eddig mindössze egy alkalommal, próbaüzemben helyezték működésbe az egyik legszennyezettebb vízű térségben, Szeghalom környékén. A mérések során megállapították, hogy a szerkezet jól működik, ugyanis a hatodára csökkentette a víz arzéntartalmát. Borbíró Zoltán hozzátette, hogy a tisztító berendezésekből bárhol kihelyezhető egy újabb, de ehhez az kell, hogy az önkormányzati társulások benyújtsák igényüket a pályázati forrásokra.

-W-