Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Terjed a dudva, éled a parlagfű, az önkormányzat kaszáltat - Sarkad

Sarkad - A városokban idén korábban kezdték a kaszálást, a megyeszékhelyen például márciusban már vágták a füvet. Az önkormányzat csak a közterületek rendben tartásáért felelős, a portáján mindenkinek magának kell "rendet vágnia".
A külterületeken körzeti felügyelők ellenőrzik a rendet. - A növényvédelmi bírságolás igazi "szezonja" június 30-a után kezdődik. Eddig tart ugyanis a türelmi időszak a parlagfűirtásra. A külterületeken fekvő gondozatlan területek gazdái azonban korábban is számíthatnak büntetésre, ha felszólításra sem tesznek eleget kaszálási kötelezettségüknek - mutatott rá dr. Mike Zsolt, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője. - Az utóbbi években a legkorábban július 9-én bontott virágot a rendkívül allergén gyomnövény. Mivel idén a természet előrébb jár a szokásos éves ritmusánál, előfordulhat, hogy ennél is hamarabb számíthatunk a parlagfű pollenjének megjelenésére. Gyomaendrőd belterületén idén már hat alkalommal nyírták a füvet a parkokban és más közterületeken, éppen ezért nemigen látni gaztól burjánzó utcarészeket. A lakosok döntő többsége is rendben tartja a háza előtti közterületet, büntetésre idén még nem volt szükség.

Áprilistól a korábbi egy helyett már két közterület-felügyelő járja a város utcáit, s ha valaki elhanyagolná a fűnyírást, azt időben figyelmeztetik. Gyulán az elmúlt évben egy alkalommal vetett ki bírságot a polgármesteri hivatal parlagfüves, cégtulajdonban álló területre. A tulajdonos a 300 ezer forintos bírságot megfizette és levágatta a veszélyes gazt. Tavalyelőtt több bírságot vetettek ki a városban, amely Bányai Györgynek, a Városgazdálkodási Igazgatóság csoportvezetőjének véleménye szerint nem számít gazos településnek. A házak előtti közterületet is általában gondozzák a tulajdonosok. A közterületeket az igazgatóság közmunkások bevonásával tartja rendben. Évente többször kaszálnak városszerte, az öntözött parkokat, gyepeket akár 15-ször is nyírják. Gyulának évek óta van parlagfűtérképe. Bejelentések leginkább a Paradicsomi-lakótelep, az elkerülő út és a Máriafalva-Szentpálfalva közötti területről érkeznek.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Terjed a dudva, éled a parlagfű, az önkormányzat kaszáltat - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz