Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Tűzelhalás: a házikertekben már megjelent a fertőzés

Sarkad - Ismét megjelent a hazai házikertekben és gyümölcsösökben a köznyelven tűzelhalásnak nevezett betegség. A fertőzést okozó baktériumok szaporodásának kedvez a mostani időjárás, a nagy meleg és a sok csapadék. Az almástermésűekre veszélyes fertőzés megyénk szinte minden településén támadott meg birsalmafát, ám az ültetvényeket egyelőre megkímélte.
A szakemberek szerint a nagy meleg, s a sok csapadék az oka, hogy az 1998-as utolsó nagy tűzelhalás-fertőzés után ismét terjed az országban az almástermésűeket fenyegető betegség. Petró Attilától, a Békés Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat növényvédelmi csoportvezetőjétől megtudtuk, a birsalmafa az egyik legfogékonyabb a kórokozóra.

Sok múlik a kerttulajdonosok gondosságán, azon, hogy korán észreveszik-e a betegségre figyelmeztető jelet, a hajtások visszaszáradását. A mentesítés módja a csonkolás. A baktériumos hajtáspusztulást észlelve, az ágakat a láthatóan fertőzött rész alatt harminc centiméterrel vissza kell vágni, s az eltávolított ágakat el kell égetni vagy egy méter mélyre elásni.

A növényvédelmi szolgálat külön figyelmet szentel a szaporítóanyag-előállítás biztonságának. A faiskolákat és az ültetvényeket egyelőre megkímélte a fertőzés. Békésben összesen 80 hektár gyümölcsfaültetvényt gondoznak, amelyből valamivel több mint 68 hektár az alma, a többi körte.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Sarkad - Tűzelhalás: a házikertekben már megjelent a fertőzés

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz