Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak az őstermelők

Sarkad - Az EU-ban ismeretelen őstermelői státusz visszaélésekre adhat lehetőséget, ezért a jövőben szigorítják az érintettek ellenőrzését. Jövőre új igazolványokat is bevezetnek



Az őstermelés évtizedek óta ismert termelési forma Magyarországon. Új virágkorát a rendszerváltozás után élte, amikor tömegesen kapták vissza a gazdálkodók földjeiket, termelőeszközeiket, gépeiket.

Az Európai Unióban viszont ismeretlen fogalom. A hivatalos megfogalmazás szerint az őstermelő olyan mezőgazdasági tevékenységet folytató magánszemély, aki jellemzően kismértékben, a saját szükségletére, illetve piacra termel és tevőlegesen részt vesz a munkában. Minden 16. életévét betöltött személy válthat őstermelői igazolványt, aki nyilatkozik arról, hogy rendelkezik a termeléshez szükséges eszközökkel, amit senki sem ellenőriz, Magyarországon az őstermelők száma eléri az egymillió főt.

Békés megyében csökkenő tendenciát mutat a számuk. Míg 2004-ben 65.600-an, 2005-ben 50.300-an, addig 2006-ban 48.000-en váltottak ki őstermelői igazolványt, aminek az érvényessége egy évre szól, de évente meghosszabbítható. Idén 34.000 igazolványt adtak ki a falugazdászok, ez a szám év végéig még változhat. Az őstermelők földvásárláskor illetékmentességet élveznek, az elmúlt évben 600 ezer forint árbevételig az adóbevallási kötelezettség alól is mentesültek.

A valódi őstermelők számára ez jogos előny. Ugyanakkor sokan családtagjaik számára is kiváltották az igazolványt, hogy mentesüljenek az adóterhek fizetése alól.
Olyan esetről is hallottunk, amikor idős embert kértek fel 10 ezer forintért, hogy váltsa ki az igazolványt. Számos őstermelő életében nem fogott kapanyelet. Ők felvásárolják a terményt, vagy állatot és őstermelői címszó alatt jelentős haszonnal tovább adják az árut. Az őstermelői igazolvány tehát visszaélésekre ad okot. Ezért a szaktárca úgy döntött, fokozottabban ellenőrzik, ki is a valódi őstermelő.
Az igazolványok küllemben és tartalmilag is elavultak, ezek cseréjét is tervezik a közeljövőben.

- Nem igaz azonban, hogy erre már július elseje után sor kerül. Az elektronikus és írott sajtó félreérthető tájékoztatása miatt megyénkben is többen felkeresték a falugazdászokat az igazolványcsere miatt - értesültünk Szabó Istvántól, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatójától.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Sarkad - Szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak az őstermelők

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz