Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Országosan fúrják a megyei ásatásokat

Sarkad - A nagyberuházások helyszínén folyó régészeti feltárások egységes és gazdaságos elvégzésére hozta létre a Kulturális Minisztérium még áprilisban a KÖSZ-t. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat viszont nemhogy olcsóbban végezné a régészeti feltárásokat, de árajánlata mintegy nyolcvan százalékkal meghaladja a munkát korábban végző megyei múzeumok 4500 forintos négyzetméterenkénti költségét.

A megyei múzeumok ára tartalmazza a lelet feltárásának, tisztításának, feldolgozásának, bemutatásának és tárolásának költségét is. Ezzel szemben a KÖSZ csak feltárja a leletet, majd egy kisebb összeggel együtt felajánlja a területileg legközelebb fekvő múzeumnak feldolgozásra.

— Az országban eddig egyetlen múzeumnak sem sikerült megegyezni a KÖSZ-szel. Irreálisan keveset ajánlottak a leletek további gondozásáért — fejtette ki dr. Szatmári Imre megyei múzeumigazgató. — Abban az esetben, ha a feltáráshoz legközelebb fekvő múzeum nem tudja befogadni a leletet, a KÖSZ azt továbbítja a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Ez az intézmény viszont nem rendelkezik eszközökkel az ország minden részéből érkező leletek feldolgozásához, tárolásához, pláne bemutatásához. Így csak azt érjük el, hogy a leletek feldolgozatlanul porosodnak majd egy raktárhelyiségben. A kulturális örökségünk részét képező régészeti leleteknek az lenne a legjobb, ha abban a megyében maradnának, ahol megtalálták azokat – indokolt a szakember.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szólj hozzá a fórumon!: Sarkad - Országosan fúrják a megyei ásatásokat

Sarkad - Képeslapküldő: Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad online: sarkad.mconet.biz

Sarkad webcím és linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu