Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Nyugdíj előtt húsz évvel

Az utóbbi években megromlott a magyar keresőképes lakosság egészségi állapota. A Békés megyei helyzetről és a megoldásról szakemberekkel beszélgettünk.


Az ötvenes éveiben járó asszony három hónapja volt táppénzen, amikor egy kollégája megsúgta neki, a cégvezető fel akar venni valakit a helyére. Még aznap elrohant a háziorvoshoz, és a saját felelősségére kiíratta magát. Az üzemorvos, akinél szintén meg kellett jelennie, figyelmeztette, elég labilis az állapota, szüksége lenne még valamennyi pihenésre.

- Már így is túl sokat megengedtem magamnak - panaszolta -, vissza kell mennem. Csak nekem van rendes keresetem a családban, nem szeretném elveszíteni a munkahelyem. Tessék engem alkalmassá nyilvánítani!

Mit tehet ilyenkor az üzemorvos? - tudakoltuk dr. Fodor Zsuzsanna megyei foglalkozás-egészségügyi szakfőorvostól, az országos szakmai kollégium választott tagjától, aki több mint húsz éve dolgozik ezen a területen.

- Sajnos az utóbbi években nagyon megromlott a keresőképes lakosság egészségi állapota - válaszolta. - Az iménti kérések elég gyakoriak. Ha határesetről van szó, akkor nagyot sóhajtok, és azt mondom, rendben, menjen vissza dolgozni, de sűrű kontrollra kérem. Más a helyzet, ha például egy gerincműtött korábban nehéz fizikai munkát végzett. Őt már nem engedhetem vissza ugyanabba a munkakörbe. Ha a munkáltató nem tud számára könnyebbet biztosítani (az esetek 90 százalékára ez jellemző), akkor bizony egészségügyi alkalmatlanság miatt elveszíti a munkáját.

Fodor Zsuzsanna tapasztalatai szerint a legnehezebb helyzetben a tíz-húsz évvel nyugdíj előtt állók vannak. Ennél a korosztálynál sok esetben már annyiféle betegség előjön, hogy akár az 50 százalékos munkaképesség-csökkenést is elérhetik. Ők azok, akiket a manapság zajló munkahelyi leépítések, összevonások is érzékenyebben érintenek. Ha feleslegessé válnak és menniük kell, ötvenen túl, megrokkant egészséggel szinte lehetetlen új életet kezdeni. A tehetetlenség, a pénztelenség tovább rombolja a lelket, ami újabb szervi bajokhoz vezethet. Ha maradhatnak, gyakran két-három munkakört is el kell látniuk. Állandó időzavarral küzdenek, relaxációra, feltöltődésre nem marad idejük. Enélkül pedig lassanként tovább kopik az egészségük, betegségeik halmozódnak.

A megoldást sok tőlünk nyugatabbra eső országban már nemcsak tudják, de gyakorolják is. A kulcsszó a feltöltődés (mint egy akkumulátor esetében). Sok helyen kötelező legalább három hét relaxációs szabadságra elmenni a dolgozónak, s vannak olyan munkahelyek, ahol a lelki problémák kezelésére pszichológust is alkalmaznak. Két kultúrával foglalkozó szakember - dr. Gácser József nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár és dr. Szatmári Imre, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója - egybehangzóan állítja: a kultúra visszahat a gazdaságra. Ott, ahol az embereknek van idejük, kedvük, igényük színházba, moziba vagy múzeumba járni, nagyobb energiával, kedvvel, s lendülettel fognak dolgozni is.



Háttérbe kerülnek a lassabbak és a betegesebbek

- Túl nagy az elvárás a mai munkavállalóktól, talán ez a problémák egyik forrása - véli dr. Fodor Zsuzsanna. - A munkáltatóknak olyan emberekre van szükségük, akik sok mindenhez értenek, állandó pörgésre képesek, nem betegesek. Természetesen nem vagyunk egyformák, ami nem bűn, mégis sokszor kerülnek háttérbe azok, akik lassabbak, kevésbé önállóak vagy gyakrabban kényszerülnek táppénzre. Pedig a táppénzt azért találták ki, hogy a beteg meggyógyuljon, s később újult erővel tudjon dolgozni.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon:Sarkad - Nyugdíj előtt húsz évvel

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz