Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Láncra jár a foguk

Sarkad - A nagy hőség és a zsúfoltság, nem pedig a törvényi előírás miatt tesznek a sertéstartók láncot, régi kerékgumit az ólba. Így a disznók nem egymás
fülét-farkát rágják, inkább játszanak a betett tárgyakkal.
Több híradásban elhangzott, hogy idén július 1-jétől kötelező az ólakban játéklehetőséghez juttatni a disznókat. Dr. Bakos Pál, a megyei állategészségügy hatósági főállatorvosa hangsúlyozta: 2002-től van életben az a rendelet, miszerint újonnan épített, újjáépített vagy első alkalommal üzembe helyezett telepeknél a sertéseknek biztosítani kell a játékot, a fürkészést és a turkálást. Ez megoldható szalmával, szénával, fával, fűrészporral és gabonakomposzttal is. Ahol hatnál több kocát, kocasüldőt tartanak együtt, ott már valamilyen játékeszközt is be kell tenni az ólba, amivel a disznók levezetik fölös energiáikat. Július elsejétől ugyanakkor semmilyen új rendelet nincsen.

- A kannibalizmus egyes sertésfajtáknál genetikai sajátosság, emellett a nyári hőség, a zsúfoltság és a nem megfelelő rost- és fehérjetartalmú takarmány is oka lehet, hogy egymásra támadnak a sertések - magyarázta dr. Bakos Pál. - A gazdának is rossz, ha az állatai kárt tesznek egymásban, hiszen ez kihathat a súlygyarapodásukra, illetve fertőzés révén elpusztulhat a disznó.

Melis János kondorosi kistermelő - akinél lánc függ a disznóólban - elmondta: a lánc rágcsálása még némi vaskiegészítést is nyújthat a sertéseknek.

A kannibalizmus a mezőgazdasági haszonállatok közül a tyúkokra is jellemző. A tojótyúkoknál csőrkurtítással védekeznek a tojáscsipkedés vagy a tolltépkedés ellen. Ha kell, a ketrecekbe csőrkoptatókat tesznek.



Ha így megy tovább, nem lesz, ami harapdáljon

Kiss Zoltán, a békési Pig-Farm Kft. ügyvezetője elmondta, örömmel figyelik a láncot harapdáló disznókat, de az már nem játék, ami a felvásárlási áraknál történik. Sertéstartóként ők is beleharapnának a láncba, de mérgükben, amiért még mindig önköltség alatti, 280 forint körüli a kilónkénti felvásárlási ár. Ha így megy tovább, lánc lesz, disznó alig.


Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Sarkad - Láncra jár a foguk

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu