Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Kolesz-körkép: fejlesztenek, bővítenek, felújítanak megyeszerte

Sarkad - Szeptembertől sok diák lesz kollégista, s bizony nem mindegy, hol, milyen körülmények között tanulhatnak, tölthetik szabad idejüket. Megyei körképünkben középiskolai kollégiumokról és a felsőoktatásban tanulók lehetőségeiről érdeklődtünk.


A Békés megyei önkormányzat által fenntartott intézményrendszerben tanulók számára az új tanévben is biztosított a kollégiumi elhelyezés — tudtuk meg Czégény Gyulától, az intézményfelügyeleti osztály oktatási csoportvezetőjétől. Mint elmondta, a közelmúltbeli intézményátalakítás a kollégiumok helyzetére is pozitív hatással volt, hiszen a gazdasági ésszerűsítés következtében valamivel többet tudtak áldozni erre a területre is.

A Gyula—Elek—Szabadkígyós háromszögben működő Harruckern János Közoktatási Intézményben a gyulai kollégiumokra fektettek nagyobb hangsúlyt ezen a nyáron. Gyulán a felsőbb évfolyamosok számára fenntartott Béke sugárúti épületben 90-ről 145 személyesre bővítik a férőhelyek számát. Sajnos régi épületről lévén szó, statikai okok miatt több szoba is 8 vagy 10 ágyas marad. A legjobb állapotú épület a Szent István utcai leánykollégium, ám itt is szükséges a napkollektorok felújítása, hogy a melegvíz-szolgáltatás folyamatos legyen.

A békési székhelyű Farkas Gyula Közoktatási Intézmény területén három helyszínen — Békés, Dévaványa, Tarhos — is folytak kollégiumfelújítási munkálatok: korszerűsítették a hálókat, a vizesblokkokat, a szabadidős helyiségeket, Tarhoson modernizálták a Wenckheim-kastély berendezésit. A mintegy hárommilliós beruházásból a leglátványosabb talán a békési Németh László Kollégium átalakulása. A város szívében található épület minden tekintetben megfelel a XXI. századi elvárásoknak.

A megye harmadik oktatási centruma a mezőkovácsházi központú Hunyadi János Közoktatási Intézmény. A dél-békésiek leginkább a tavaly felújított mezőhegyesi kollégiummal dicsekedhetnek. Jelenleg az ide tartozó melegítőkonyha rekonstrukciója tart. Mindezekre összességében 20 millió forintot költött a fenntartó.

A legjelentősebb kollégiumfelújítás a Békéscsabán és Szarvason működő Tessedik Sámuel Főiskolán folyik. Krajcsóné Kraszkó Ilona, a békéscsabai gazdasági kar megbízott dékánja a megyeszékhelyi munkálatokról tájékoztatott. Mint mondta, az átalakítással a férőhely 216-ról 300-ra növekszik. Így könnyebben megbirkóznak majd a kétszeres túljelentkezéssel. A korszerűsítés egyúttal azt is jelenti, hogy európai színvonalú körülmények között lakhatnak majd a hallgatók: két kétágyas szobához fürdőszoba, társalgó és teakonyha is tartozik. A megközelítően egymilliárdba kerülő beruházást külső vállalkozó finanszírozza, és a szerződés szerint 20 évig üzemelteti.

Forrás: www.beol.hu

Szólj hozzá a fórumon!: Sarkad - Kolesz-körkép: fejlesztenek, bővítenek, felújítanak megyeszerte

Sarkad - Képeslapküldő: Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad online: sarkad.mconet.biz

Sarkad webcím és linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu