Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Inkubátorházakat teremtenének a vállalkozóknak megyeszerte

Sarkad - Állandó és még mindig megoldásra váró probléma a viharsarki vállalkozók sanyarú helyzete. Ezért indította útjára telephely-fejlesztési programját a megyei önkormányzat. Ennek keretében több településen alakítanának ki úgynevezett inkubátorházat, amely kedvező feltételeket teremt az induló vagy megtelepedni szándékozó vállalkozások számára.


A Dél-Alföldön egyelőre komoly munkahelyteremtő projekt nem indult, sőt a Békés megyei telephelyfejlesztő program sem került be a kiemeltek közé. Ez az automatikus kormányzati támogatást jelentette volna.

— Második körben kell próbálkoznunk, de készülünk a rendes pályázatra is. Célunk az, hogy az induló vagy alacsonyabb tőkeellátottságú vállalkozásokat felkaroljuk. Idáig negyvennél több viharsarki település jelezte, érdekli őket a lehetőség — fogalmazott Domokos László, a kezdeményező és a programot összefogó megyei önkormányzat elnöke.

A tervek szerint településenként minimum ezer négyzetméteres terület szolgálná a gazdaság szereplőit az élelmiszeripartól egészen a szolgáltatásokig, profilkötelezettség nélkül. Egy-egy ilyen telephely mindenesetre nem lesz olcsó mulatság: várhatóan 100—500 millió forintba kerül majd a kiépítésük.

Az inkubátorházakban telephelyet, könyvelési szolgáltatást, információt vehetnek igénybe kedvezményesen a befogadottak. Az ilyen telephelyeken elinduló vállalkozásoknak — a kimutatások szerint — kétszer akkora esélye van az első évek túlélésére, mint azoknak, amelyek csak saját erejükre támaszkodhatnak.

Szabadkígyóson még 2002-ben adtak át inkubátorházat, s bár nem várt nehézségek adódtak, mostanra kinőtték a 750 négyzetméteres épületet.
— Nagyon nehezen akart benépesülni az inkubátorház, noha eredetileg annak is örültünk volna, ha 15-20 embernek munkát adhatunk. Ehhez képest most 53-54 ember dolgozik itt a könnyűipar területén, tehát a bővítésen kell gondolkodnunk. Az előzetes tanulmányok elkészültek, így miközben máshol leépítések folynak, mi a foglalkoztatás bővítésén dolgozhatunk — részletezte Balogh József polgármester.

Békéscsabán pillanatnyilag a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozókat segíti a várost, nekik 2,5 millió forintig mentességet biztosítanak az iparűzési adó alól. Ezenkívül azoknak a vállalkozóknak, akik szakmunkásokat foglalkoztatnak, diákonként évente 2000 forint adókedvezményt adnak — tudtuk meg dr. Benedek Mária jegyzőtől.

Biharugrán súlyos gondot jelent a munkanélküliség, s az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz ennek kezelése érdekében. A polgármester több ízben tárgyalt a nádbeszerzésben Biharugrán is érdekelt, nagykátai székhelyű Tempo Kft. ügyvezetőjével. Poszt József azt ígérte, hogy a megvalósítandó üzemben 30-40 biharugrai álláskeresőnek tud munkát biztosítani.
— Minden bizonnyal még idén, majdnem hatvanmillió forintos beruházás eredményeképpen nádfeldolgozó üzem épülhet Biharugrán — adott hangot reményeinek Vígh Ilona, a település polgármestere. A település vezetőjének szavaiból kiderült: terveik szerint a volt Túró Rudi-gyár területén valósulna meg egy könnyűszerkezetes csarnok. S itt találnának helyet az ugrai halastavakon termett nád feldolgozására.

Azt már Wittmann László, a megyei önkormányzat területfejlesztési osztályvezető-helyettese mondta el, hogy a biharugrai beruházást kiemelt projektként kezeli a megye vezetése is.
— Elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok, jelenleg a beruházás megvalósításához szükséges forrásokat keressük — tette hozzá Wittmann László.

Örülne a biztos megélhetést garantáló munkalehetőségnek a 24 esztendős, biharugrai Rózsa Norbert is. Amint fiatal beszélgetőpartnerem szavaiból kiderül, személy- és vagyonőr, környezetvédelmi szakelőadó, illetve vegyvédelmi szakképesítéssel és két kategóriára is érvényes jogosítvánnyal se talált munkát nemhogy szülőfalujában, de még a környéken sem. Ezért is üdvözöl mindenféle munkahelyteremtő beruházást, hiszen úgy fogalmaz: nem szívesen hagyná el szülőfaluját, Biharugrát.

A megyei fenntartású szakképzők sem maradnának ki a programból: a békési központú Farkas Gyula Közoktatási Intézményben például inkubátorház kialakításában gondolkodnak.
— A diákok életszerű körülmények között tanulhatják ki szakmájuk fortélyait. Ha befejezik tanulmányaikat, itt kedvező körülmények között indíthatnak akár saját vállalkozást, vagy jó eséllyel helyezkedhetnek el — számolt be elképzeléseikről Kissné dr. Balogh Ibolya igazgató. A békési intézményben elsősorban a mezőgazdaság és szolgáltatások területén hozna könnyebbséget a program, melynek megvalósítása természetesen nehezen képzelhető el a pályázati források bevonása nélkül.

— Az, hogy egy településen könnyű vagy nehéz letelepedni, a polgármesteri hivataloktól is függ — mondta Hódsági Tamás. A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke jelezte: a vállalkozásoknak az is fontos, mennyi az iparűzési adó, hiszen van, ahol keveset, míg máshol sokat kérnek. Az is csábító, ha az önkormányzat pénzt áldoz ipari parkok kialakítására és az ottani infrastruktúra javítására. Itt a cégek megerősödhetnek, majd eldönthetik, hogy megvásárolják az addig bérelt telephelyet, vagy máshol keresnek saját területet. Az is segítség, ha az önkormányzat a saját ingatlanait a piaci árnál valamivel olcsóbban bocsátja a vállalkozók rendelkezésére.

— Ha megvizsgáljuk, mennyi vállalkozó erősödött meg az inkubátorházaknak köszönhetően, akkor szervezetünk csak támogathatja a kezdeményezést. Így azt is pártoljuk, hogy a projektet fogadja be a kormány, vagyis álljon ki megvalósítása mellett — jelentette ki Nagy Mihály László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szervezetének (VOSZ) megyei elnöke szerint ebből a programból a kisebb településeknek sem szabad kimaradni, noha a pályázati kiírás e tekintetben nem túl biztató, ugyanis a nagyobbakat bátorítja. Nagy Mihály László ugyanakkor megjegyezte: az általános infrastrukturális problémák és a beszállítás nehézségei komolyan hátráltathatják a későbbi fejlődést.

Forrás: www.beol.hu

Szólj hozzá a fórumon!: Sarkad - Inkubátorházakat teremtenének a vállalkozóknak megyeszerte

Sarkad - Képeslapküldő: Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad online: sarkad.mconet.biz

Sarkad webcím és linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu