Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Időt adnak a közkutaknak

Sarkad - A Békés Megyei Vízművek Zrt. ajánlatot tett az önkormányzatoknak a közkifolyók számának csökkentésére. A települések díjmentesen leszerelik a feleslegessé vált kutakat, s ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a felújítási költségek kedvezőbben alakulhatnak.
Halasi Mária - Nem értjük, miért itt akarják megszüntetni a kutat, hiszen sokan járnak ide ivóvízért. A gyerekek az iskolából jövet is itt állnak meg inni - mondták a mezőkovácsházi Dózsa és a József Attila utca sarkán lakó emberek. Ez volt ugyanis az egyik olyan kijelölt közkút, amelynek próbaidőre leszereltette az önkormányzat a nyomókarját. A lakók jelzésére később visszaállították eredeti állapotát. Ugyancsak a lakók kérésére állították újra üzembe az Árpád utca 41. szám előtti kutat, ahol a határ menti forgalom miatt sok autós is megáll vízért.

Kunágotán az Álmos utca, Végegyházán a Kossuth utca egy-egy lakója reklamált a lezárt közkifolyó miatt, mivel náluk nincs vízbekötés. Mezőkovácsházán 78 kútból 24-et, Kunágotán 38-ból 7-et, Végegyházán 32-ből 10-et, Kaszaperen 15-ből 10-et szüneteltetnek. Mezőhegyesen 36 kútból tavaly 13-at zártak le. A maradókból idén 15 szünetelt, de a hőségriadó miatt augusztus 31-éig mind visszaállították. Híreink szerint Kevermesen és Battonyán minden kút használható.

A megyeszékhelyen és a nagyobb városokban folyamatban van a kutak felülvizsgálata.

- Mi a célja a vízművek kezdeményezésének? - kérdeztük Solymosi Ernőt, a megyei vízmű műszaki vezérigazgató-helyettesét.

- A települések közkútjai 45-50 éve épültek. A lakosság nagy része innen hordta az ivóvizet. A fejlődéssel mára 95-98 százalékban a lakásokban vagy udvari kifolyókon adott a vízvételezés lehetősége. Szükségtelen tehát ennyi számú kifolyó. Ráadásul a kutak elhasználódtak, a föld alatti szerkezetek korrodálódtak, így közegészségügyi veszély hordozói is lehetnek. A jövőben elkerülhetetlen lesz a felújítás. Ha van olyan kút, amire nincs szükség, miért költenének a cserére? Az ajánlással az a szándékunk, hogy mindenki vizsgálja felül, hol melyik kútra nincs szükség. A megyében lévő mintegy 2500 kút felújítása több százmillió forint teher a zrt.-nek és az önkormányzatoknak. Egy kút költsége ugyanis 130-140 ezer forint. Ezért kértük a településeket, hogy két hónap próbaidőre a nélkülözhető kutakat zárják le, várják a visszajelzéseket, majd ezek kiértékelése után döntsenek, hogy melyeket lehet végleg leszerelni. Ez egy folyamat, amely jelenleg is zajlik. Sajnos voltak, akik félreértették az ajánlást és elzárkóztak, de a többség megtette a szükséges lépéseket. A felmérés alapján tudunk ugyanis programtervet készíteni a felújítások érdekében.



Nincs előírt távolság

Az ÁNTSZ általi mintavételi kutak nem szüntethetők meg, de kérésre áthelyezhetők. Ezeket a vízmű felújította. Arról, hogy a lakóháztól hány méterre kell biztosítani az vízvételi lehetőséget, külön jogszabály nem rendelkezik. A közkutak próbaidős kikapcsolása ott célszerű, ahol egy utcaszakaszon több kút található. A közkifolyók felújítása jelentős terhet jelent a vízművek és az önkormányzatok számára.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Sarkad - Időt adnak a közkutaknak

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz