Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Gyászba borulhat Sarkad

Sarkad - Hamarosan véget érhet a Sarkadi kistérség története. A társulás
megszüntetéséről szóló módosító indítvány erősen megosztotta a megye
politikusait.
Az Országgyűlés hétfőn 168 igen, 163 nem és egy tartózkodás mellett fogadta el a társulás átszervezéséről szóló módosító indítványt. Az utolsó szót azonban a kistérségről szóló törvény módosításának végszavazása során, a jövő héten mondják ki a képviselők. Az elképzelés szerint Okány, Zsadány, Biharugra és Körösnagyharsány a Szeghalmi, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Mezőgyán, Méhkerék, Kötegyán, Geszt és Újszalonta pedig a Gyulai kistérséghez tartozna január elsejétől.

Nagy László szocialista országgyűlési képviselő - aki az indítványt előterjesztette - elmondta: azzal, hogy Gyomaendrőd a békésiből várhatóan átkerül a szarvasi központú, Körösszögi kistérséghez, jelentősen átalakul a társulások rendszere. - Előreláthatólag lesz három nagyobb kistérség, a Békéscsabai, a Gyulai és az Orosházi, és négy kisebb, de nagyjából hasonló, 45-50 ezer közötti lélekszámú: a Szeghalmi, a Békési, a Szarvasi és a Mezőkovácsházi. Ebbe a térségfejlesztési rendszerbe nem igazán illene a sarkadi társulás a maga mintegy 25 ezer lakosával - fogalmazott a honatya.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a kistérségben Sarkadon kívül valamennyi település hátrányos helyzetű, a támogatások legnagyobb haszonélvezője mégis a központi város.

Sarkadon azonban úgy tűnik, nem hagyják annyiban a dolgot. A hajdúvárosi testület jelenlévő 17 tagja - így a szocialista képviselők is - tegnap egyhangú igennel szavazták meg az önálló Sarkadi kistérség megszüntetését célzó parlamenti döntés elleni tiltakozó határozatot. Így arra is igennel voksoltak, hogy a térség szocialista országgyűlési képviselőjét, a kérdésben igennel szavazó dr. Perjési Klára gyulai polgármestert felszólítják, hogy mondjon le mandátumáról. Szerintük az ügyben kifejtett tevékenysége miatt méltatlan arra, hogy Sarkadot képviselje. (Perjési Klárát nem sikerült elérnünk lapzártánkig.)

A testület arról is határozott, hogy a döntést minden létező jogorvoslati fórumon megtámadják, s nem hajlandók együttműködni semmilyen rájuk erőltetett kistérségi szervezetben. Úgy tervezik, hogy Sarkad főforgalmi utcáit, közterületeit - még a végszavazás előtt - gyászlobogókkal díszítik fel, ezzel is tiltakozva megcsorbított önrendelkezési joguk miatt.

Tóth Imre fideszes polgármestert hozzászólásával dr. Tóth István szocialista önkormányzati képviselő is erősítette: "...hibás, felháborító döntést hozott az Országgyűlés, amit nem lett volna szabad megszavazni, hiszen az a kistérség, illetve az érintett települések halálát jelenti."



Helyreáll a korábban bevált járási rendszer

- Korábban, 1997-ben egyértelműen politikai indítékkal hozták létre a Sarkadi kistérséget. Ez akkor felborította az egyébként jól működő, kialakult járási rendszert, bár akkor Sarkad nem emelte fel a hangját - utalt az egy évtizeddel ezelőtti eseményekre a Gyulai kistérségi társulási tanács szocialista elnöke. Pluhár László elmondta, a településeket akkor sem kérdezték meg, semmilyen képviselő-testületi döntés nem született, így Gyula is hiába tiltakozott. Lebenszky Attila, a Gyulai kistérség hivatalvezetője elmondta, hogy szakmai énje egyetért a döntéssel. Másrészt viszont állóháború alakulhat ki a települések vezetői között, de bízik a sarkadi többség fejlődést biztosító hozzáállásában - tette hozzá.


Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Sarkad - Gyászba borulhat Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz