Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Gazdát cserél a battonyai kultúrház

Sarkad - Hamarosan gazdát cserél a battonyai művelődési központ. A tulajdonosváltás révén a város egy másik kulturális létesítménnyel is gazdagodik. A Borsos iskola villarészében katolikus közösségi házat alakítanak ki.

A battonyai művelődési központ a katolikus egyház tulajdona. A második világháború után a helyi tanács hasznosította az épületet, a kultúra otthona kapott helyet a falai között. A rendszerváltozás után rendezték a tulajdonviszonyokat. Az épület visszakerült az egyházhoz, amit az önkormányzat bérleti díj fejében használt. Az önkormányzat most megvásárolja az épületet.

— A művelődési központra ráférne a felújítás. Erre az egyháznak nem volt forrása. Az ezt a célt szolgáló pályázatok jelentős részén nem is indulhatott az egyház, de az önkormányzat sem, hiszen csak bérlő volt — tudtuk meg dr. Karsai József polgármestertől. Az épület megvásárlásához az oktatási minisztérium 48 millió forint + áfát biztosít, amit 4 év alatt fizet ki az egyháznak. Az önkormányzati önerő 12 millió forint + áfa, amit csereingatlanként biztosítanak az egyháznak. A Borsos-iskola villarészét kapják meg, amiben katolikus közösségi házat alakítanak ki.

— A felújításhoz még idén hozzálátunk. Ha elkészül az épület, helyet nyújt a hittanoktatásnak. Itt lesz az énekkarunk próbaterme is. Nagy álmom is megvalósulhat: egy kis képzőművészeti galériát is létrehozunk — mondta Bajnai István kanonok, plébános.

Klivényi Lajos prépost, plébános neve valószínűleg úgy kerül majd Battonya „történelemkönyvébe”, mint a jeles egyházi építtető. Az ő tevékenységéhez kötődik a település hetvenéves, kéttornyú katolikus templomának építése. A harmincas években a Borsos-iskolát, a negyvenes évek elején pedig a helyi művelődési házat is ő építtette.

Forrás: www.beol.hu

Szólj hozzá a fórumon!: Sarkad - Gazdát cserél a battonyai kultúrház

Sarkad - Képeslapküldő: Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad online: sarkad.mconet.biz

Sarkad webcím és linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu