Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Bajban a konzergyárak Békés megyében is

Sarkad - Kevesebb zöldség és gyümölcs termett, a felvásárlási árak emelkedtek. Emiatt a megyénkbeli konzervüzemek is nehezebben és drágábban jutnak alapanyaghoz. Kivéve azokat a növényeket, amelyekre jó előre leszerződtek a termelőkkel, és megállapodtak az árban is.


A hajdani békéscsabai konzervgyárban két cég működik, az Almex ’96 Kft. és a Bonduelle Kft. Előbbi üzemvezetője készségesen nyilatkozott lapunknak, utóbbi cégvezetője titkárnővel üzent ígérete ellenére sem, pedig napokon keresztül próbálkoztunk. A hűtőházban már nem lepett meg, hogy senki sem mondhat hivatalosan semmit, hiszen a cég budapesti vezérigazgatója korábban udvariasan közölte megkeresésünkre, hogy nincs mondanivalója. Majd, ha lesz, jelentkezik. Türelmesen várjuk.— Cégünk 90 százalékban exportálja termékeit, így az erős forint is sújt bennünket — hangsúlyozta Börcsök István, a békéscsabai Almex ’96 Kft. üzemvezetője. — Gyümölcsből valóban kevesebbet tudtunk feldolgozni idén, mint tavaly, a paradicsomszezon viszont jónak mutatkozik. Tény, hogy a piacon nagy a konkurenciaharc, és emiatt az árainkat nem tudjuk úgy emelni, mint ahogy a költségnövekedés miatt kellene.

A megyei konzervesek is megisszák a levét annak, hogy Kína a zöldség- és gyümölcspiacon, a feldolgozásban óriási léptekkel halad előre. Egy békéscsabai konzervipari szakember — aki névtelenséget kért — elmondta: Kínában járva megdöbbent, amikor fél napig mentek autóval, és végig almaültetvények, helyenként feldolgozóüzemek voltak. A munkaerő olcsó, így a terméket is kevesebb pénzért adhatják.

A békéscsabai hűtőházban, információink szerint, legnagyobb mennyiségben kukoricát, borsót és babot dolgoznak fel. A répa-, hagyma- és karfiolfeldolgozás jelentősen csökkent. Továbbra is gyártanak viszont derelyét. Úgy tudjuk, hogy a termelés visszaesése miatt küldtek el dolgozókat, de éppen a derelyevonal az, ahol nem tudják csökkenteni a kézi munkaerőt. Úgy értesültünk, hogy technológiai fejlesztéseket is terveznek a mintegy 200 embert foglalkoztató üzemben. Szezonban természetesen a konzervipari cégeknél többen dolgoznak, az Almex ’96 Kft.-nél például 70—80 az állandó létszám, szezonban viszont 180 embert foglalkoztatnak. Cseh László, a hűtő- és konzervipari szövetség elnöke elmondta: a hazai konzervipari cégek most nagy bajban vannak, és jelentős részük veszteségessé válhat.

Szakemberek szerint a gabonaárak idén annyira elszabadultak, hogy jövőre mindenki búzát akar termeszteni, és nem akar vesződni a borsóval, babbal, paradicsommal. Emellett jó üzletnek ígérkezik a kukorica és a repce beszállítása a bioetanol- és biodízelgyárakba.

Forrás: www.beol.hu

Szólj hozzá a fórumon!: Sarkad - Bajban a konzergyárak Békés megyében is

Sarkad - Képeslapküldő: Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad online: sarkad.mconet.biz

Sarkad webcím és linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu