Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - Az én házam, az ő váruk

Sarkad - Rossz szomszédság török átok, tartja a mondás. S így igaz, a mások nyugalmára fittyet hányók akarva-akaratlanul megkeseríthetik a környezetükben lakók életét.
Nincs rosszabb a leleménnyel megáldott haragosnál. Egy megyénkbeli férfi például annak ürügyén citálta bíróság elé a telekszomszédját, hogy gyümölcsfájáról áthull az udvarára a levél és átpotyog a termés. A huzavona évekig tartott. Bár emberünk elbukta a pert, mégsem volt csalódott, neki minden pénzt megért, hogy a szomszédját bosszanthatta.

Az ingatlanforgalmazó irodák a megmondhatói, hogy egy ház, házrész vagy lakás értékéhez mennyit ad hozzá a jószomszédi környezet, s mennyit ronthat az áron ennek ellenkezője. Persze az irodák, ha tudnak is az összeférhetetlen szomszédról, azt nem verik nagydobra. A régi típusú társasházakban jó hangszigetelés híján sokszor egymás füle hallatára élik mindennapjaikat az emberek. Ez a körülmény alkalmazkodást kíván, igaz ezt sokan nem veszik figyelembe. Így látja ezt dr. Pethő Attila István ügyvéd is, aki a Békéscsabai Lakásszövetkezet megbízásából látja el tanácsokkal a hozzá fordulókat. Ahány panasz, annyiféle. Könnyen a lakóközösséggel kerülnek szembe azok, akik a központi fűtésről egyedire való átállást torpedózzák meg azzal, hogy nem vállalják a pluszköltséget. Feszültséghez vezet az is, ha néhányan lopják a vizet a lépcsőházban, s az akár több száz köbméterre rúgó különbözetet a lakók fizetik. Sokan a személyes nézeteltérésüket képtelenek rendezni a szomszéddal. Hogy tulajdonos, albérlő vagy befogadott rokon a kellemetlenkedő, annak az ügy szempontjából nincs jelentősége, ugyanis a tetteiért mindenki maga felel. S mert a harag rossz tanácsadó, az ügyvéd a panaszosoknak azt javasolja, beszéljék meg a nézeteltérésüket higgadtan. Ha ez nem járható út, sorra veszik a szabálysértési feljelentés s a bíróság adta lehetőségeket, illetve azt is, hogy ez várhatóan mennyi időbe telik és mennyi pénzbe kerül. Jó tudni, hogy a sérelmet bizonyítani kell. Részint ezért szereltet fel egyre több lakóközösség videokamerát a ház közös helyiségeibe.

Az biztos, a zajra vagyunk a legérzékenyebbek. Egy férfi például szomszédja zavaró éjszakai tévézését úgy bosszulta meg, hogy mielőtt elment munkába, felcsavarta a rádiót. Amaz hiába nyomta ki a folyosói villanyóra biztosítékát, mert a zenedobozt góliátelem hajtotta. Ha a rádiós szomszéd azt hitte, hogy nappal büntetlenül gonoszkodhat, tévedett. Ugyanis nemcsak este tíz óra után, hanem a nap bármely szakában tilos a csendháborítás. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kezdhetünk lakásfelújításba, vagy nem ünnepelhetjük vendégekkel felszabadultan a születésnapunkat. Ám ha ilyesmire készülünk, arra időben hívjuk fel közvetlen szomszédaink, vagy akár az egész ház figyelmét.

A bántó zajt nézik el legnehezebben egymásnak az emberek - erősítette meg dr. Burai Mihály, a békéscsabai polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője. Amennyiben a panasz nyomán indított vizsgálat a sérelmet jogosnak találja, a jegyző eltiltatja a szomszédot a zavaró magatartástól. A hivatal szabálysértési bírságot is kiszabhat, a büntetés elérheti a 30 ezer forintot.

A ház és lakás értékéhez sokat hozzáad a jószomszédi környezet.

A lakók olykor rendőrt hívnak döntőbírónak

A zaj és a kutyaugatás miatt veszítik el türelmüket legtöbbször a szomszédok, s tárcsázzák a rendőrségi segélyhívót - mondta Szombati Andrea, a megyei rendőrkapitányság sajtóreferense. A bejelentések után a rendőrök a helyszínen megpróbálják tisztázni a nézeteltérést. Amennyiben indokolt, figyelmeztetik a szomszédot. Ha az egyenruhásokat ennek ellenére többször kihívják ugyanarra a helyre, akár fel is jelenthetik a mások nyugalmát zavaró embert.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Sarkad - Az én házam, az ő váruk

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz