Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Sarkad - A nyár beköszöntével egyre többet napozunk

Sarkad - A nyár beköszöntével egyre többet napozunk, azonban vigyázzunk, ne essünk túlzásokba. Ha túl sok időt töltünk a napon, bőrünk elöregedhet, de allergiás reakciók is kialakulhatnak. Az sem mindegy, milyen napszemüveget hordunk.
Molnár Pál Márton - Hatféle bőrtípus van a világon, ezek határozzák meg leginkább, ki milyen hosszan tartózkodhat a napon. A világosabb bőrű, szemű és hajú emberek rövidebb ideig élvezhetik a napfürdőt - fogalmazott dr. Bérci Zsuzsanna. A megyeszékhelyi Réthy Pál kórház bőrgyógyász főorvosa elmondta, Békés megyében egyre több a bőrdaganatos beteg. Ám nemcsak a hagyományos napozás, hanem a szolárium használata is nagyban hozzájárul a kedvezőtlen eredményekhez.

- Ha valaki egész évben szoláriumozik az olyan, mintha az Egyenlítő környékén élne. Ez egészségtelen a bőr számára - hangsúlyozta a főorvos. Dr. Bérci Zsuzsanna szerint ma már számos minőségi fényvédőt találhatunk a kozmetikai piacon, ezek használata biztonságosan meghosszabbítja a napozást. - 11 és 15 óra között ne menjünk napra. A hároméves kor alatti gyermekek leégése súlyos következményekkel járhat a későbbiekben. Akik 20-30 anyajegynél többel rendelkeznek, csak óvatosan próbáljanak barnulni - adott hasznos tanácsokat a bőrgyógyász.

A nyári, tűző napon azonban nemcsak a bőr, hanem a szem védelme is nagyon fontos.

- Mindenképpen az UV-sugarakat szűrő napszemüveget érdemes viselni. Azonban ezek közül is csak a bevizsgált jó, ha bóvlit veszünk, az ártalmasabb, mintha nem óvna bennünket semmi. A szemnek ugyanis az erős fényre van egy természetes védekező mechanizmusa, a hunyorgás. Ha azonban egy rossz szemüveggel ezt kikapcsoljuk, akkor az UV-sugarak akadálytalanul jutnak el az érintett területre - mondta Tuska Jánosné látszerészmester. Kifejtette, az UV-sugarak károsítják a szaruhártyát, ennek következménye hóvakság lehet. Ha a szemlencse "ég le", akkor jön a szürkehályog. Az UV-sugarak a látóidegeket is tönkretehetik, ilyenkor akár teljes, maradandó vakság is felléphet.



Allergiásak a parfümre

Dr. Bérci Zsuzsanna elmondta, Békés megyében nőtt a napallergiások száma is: - Egyre több kiváltó oka van ennek a reakciónak. Antibiotikumok, reumatológiai fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, de még egyes parfümök is okozhatnak allergiát. Néha pedig belgyógyászati betegség vezet a fényérzékenységhez - fogalmazott a főorvos.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Sarkad - A nyár beköszöntével egyre többet napozunk

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz