Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Négyszer több férfi hal meg öngyilkosságban, mint nő - Sarkad

Sarkad - Az egész országban jellemző, hogy több férfi vet önkezével véget életének, mint nő. Az eltérés megyénkben a legjelentősebb.
A Magyar Statisztikai Évkönyv adatai alapján 2005-ben 100 ezer férfira a Viharsarokban 68 öngyilkos jutott, míg ez az arány a nők esetében 14. - Nem újkeletű dolog, hogy a térségben négyszer annyi férfi hal meg öngyilkosságban, mint nő - kommentálta a tényeket dr. Sarkadi István. A békéscsabai pszichiáter főorvos kifejtette, számtalan ok közrejátszik abban, hogy valaki önkezével vet véget az életének. A férfiak esetében gyakran a hagyományos értékrend összeomlása és a családi szerepek felborulása miatti presztízsvesztés okozza a krízist, illetve önértékelési problémák is szerepet játszanak a tragédia beköveztében. Be nem fejezett öngyilkosságok tekintetében fordított az arány: négyszer annyi asszony és lány kísérel meg végezni magával, mint ahány férfi. - Nem meghalni akarnak, csak az adott krízishelyzetben már nem tudnak tovább élni - mutatott rá Szabóné dr. Kállai Klára, az S. O. S. Telefonos Lelkisegély-szolgálat vezetője. A békéscsabai klinikai szakpszichológus elmondta, nagyon erős mintakövetés figyelhető meg az öngyilkosságok módjában.

Megyénkben a szomorú statisztikát az önakasztás vezeti. A 2004-ben regisztrált 175 öngyilkosság közül 133 esetben kötél által vetettek véget az életüknek az emberek. Az öngyilkosok kétharmada valamilyen módon jelzi környezetének, mire készül: elszólással, viccelődéssel vagy nyílt fenyegetőzéssel. Azt szokták mondani, hogy a krízishelyzetet - például egy családtag halála, válás, munkahely elvesztése - követő 3-6 hét a legkritikusabb időszak. Az utóbbi időben többen azért hívták a lelkisegély-szolgálat 441-300-as számát, mert a környezetükben valakit féltettek az öngyilkosságtól. A szakemberek véleménye szerint a statisztikában szereplő adatoknál jóval nagyobb azok száma, akik ténylegesen maguk választják a halált; tragédiájukat - például egy közlekedési szerencsétlenséget - viszont véletlen balesetnek tudja be környezetük.

Az öngyilkosok kétharmada tette előtt valamilyen módon jelzi környezetének, mire készül. Szomorú statisztika A két nem országos szinten még ma is jelentősen eltérő öngyilkossági "hajlama" Budapesten már távolról sem különbözik olyan nagy mértékben egymástól, mint Békés megyében. A fővárosban tavalyelőtt 25 férfi és 13 nő távozott önként az élők sorából (100-100 ezer lakosra vetítve). Országos szinten 2005-ben több mint kétszer annyi - összesen 2621 férfi és nő - áldozata volt az itthon elkövetett öngyilkosságoknak, mint a közúti baleseteknek.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Négyszer több férfi hal meg öngyilkosságban, mint nő - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz