Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Munkamánia vagy félmunka - Sarkad

Sarkad - A távmunka fél egészség - állítja, aki már próbálta. Jó a munkavállalónak, kevesebbet dolgozik, valószínűleg jobb kedvvel, nagyobb lendülettel, hatékonyabban. Túl sok munkahelyi stresszel sem kell megbirkóznia, ritkábban beteg.
Több ideje jut a családra, szabad időre, a saját egészségére, életminőségére. Élvezheti az életét, munkája értelmét. Persze más helyzet, ha valaki a munkájában nem leli örömét, inkább csak robotol a pénzért, a megélhetésért, a túlélésért, hogy eltartsa a családját. Számos előnyt kínál a munkaadóknak is a távmunka, a félidős foglalkoztatás, mégis bizalmatlanok, legalábbis hazánkban. Külföldön már régen felismerték és egyre jobban kihasználják a hagyományos, nyolcórás, hosszú távú szerződéses munkaviszonytól eltérő, úgynevezett atipikus, tehát nem jellemző foglalkoztatásban rejlő lehetőségeket.

Minden újdonság rugalmasságot, szemléletváltást igényel, nehezen tör magának utat. Bevezetése nem a gazdasági fejlettség, inkább hagyomány, kultúra, egyéni mentalitás függvénye. Az újszerű foglalkoztatás gyógyír lehet a munkanélküliségre, erősítheti a szabályos foglalkoztatást, hatékony a feketemunka ellen. Ugyanakkor nem csodaszer, önmagában nem oldja meg a munkaerőpiac gondjait. A nem jellemző foglalkoztatás körébe sorolnék mindenesetre - kolléganőm szókincsét kölcsönözve - "a normális embörfiák" munkarendjétől eltérő valamennyi hivatást, amely nem reggel nyolckor kezdődik, és nem lehet nyolc óra munkavégzés után, délután négykor abbahagyni. Persze az is lehet, hogy ha valaki nem tud félmunkát végezni, az nem az atipikus foglalkoztatás, hanem az életmód, életforma kategória, esetleg munkamánia.


Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Munkamánia vagy félmunka - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz