Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Megerősítik az energiaellátás biztonságát az új távvezetékkel - Sarad

Sarkad - A napokban fórumot tartott Békéscsabán, a Csaba Expón a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir Zrt.). Tari Gábor átviteli igazgató bejelentette: jövő március végéig megépül Békéscsaba és Nagyvárad között a 400 kV-os távvezeték.
Kilencszázötven magánszemély és hét önkormányzat területét érinti a beruházás, többségükkel már megállapodtak a kártalanítási összegről. Ez összesen 300 millió forint. A távvezeték létesítése 4,2 milliárd forintba kerül a 39 kilométeres magyar szakaszon. Tari Gábor hangsúlyozta, hogy a délkelet-európai térség villamosenergia-rendszere (UCTE II. szinkronzóna) 2004-ben csatlakozott a nyugat-európai villamosenergia-rendszerhez (UCTE). Ezáltal Románia villamosan közvetlen összeköttetésbe (szinkronkapcsolatba) került Magyarországgal. Az UCTE-nek Magyarországon keresztül Románia felé jelenleg egy 400 kV-os összeköttetése van Sándorfalva és Arad között.

A Békéscsaba-országhatár- Nagyvárad 400 kV-os projekt megvalósítása révén létrejön a második magyar-román irányú 400 kV-os kapcsolat, amely erősíti a térség átviteli hálózatának üzembiztonságát. A projekt célja: a térség fogyasztói számára az elvárt biztonságnak megfelelő ellátás megerősítése; az UCTE II. szinkronzóna-csatlakozás üzembiztonságának növelése újabb magyar-román összeköttetéssel. A villamosenergia-rendszer együttműködés szempontjából hosszú távon korrekt megoldás megvalósítása. A villamosenergia-export, -import és -tranzit számára a potenciális előnyök kihasználási lehetőségének megteremtése, a piacliberalizáció elősegítése. A projekt megvalósítása Magyarországon két egymással szorosan összefüggő részfeladat összehangolt megvalósítását igényli. A Békéscsaba-Nagyvárad közötti távvezeték magyarországi, 39 kilométer hosszú távvezetéke úgynevezett Fenyő típusú oszlopokkal - több mint százzal -, duplex felületvédelemmel, első kiépítésben egy rendszer felszerelésével, 500 négyzetmilliméteres áramvezető sodronnyal készül, melynek védővezetője távközlési célú optikai szálakkal rendelkezik.

A távvezeték alkotóelemeit versenytárgyalás útján szerezték be, a kivitelezést az MVM társaságcsoporthoz tartozó OVIT Zrt. végzi. Az egyes részfeladatok végrehajtásában a Mavir Zrt.-nek jelentős mérnökirodai segítséget nyújt az ERBE Energetika Mérnökirodai Kft. A másik részfeladat a békéscsabai 400/120 kV-os alállomás bővítése. Mindkét részfeladatot úgy valósítják meg, hogy az lehetőséget biztosítson a további bővítésre egy Békéscsaba-országhatár- Arad összeköttetéssel. - A kor követelményeinek megfelelő készülékeket, berendezéseket, építési technológiákat alkalmazunk - magyarázta az átviteli igazgató. - Az ésszerű költségminimum alapkövetelményének szem előtt tartásával a kitűzött határidőre, a jóváhagyott költséghatárokon belül megvalósítjuk a beruházást, és üzembe helyezzük a távvezetéket.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Megerősítik az energiaellátás biztonságát az új távvezetékkel - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz