Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Megelégelték a leépítést - Sarkad

Sarkad - Ma, ha gyermekgyógyászt kérdez valaki, milyennek ítéli a korosztály kórházi ellátását, azt mondja: kritikus. Magyarországon a kórházi ágyak töredéke a gyermekkórházi ágyszám.
A kórházi ágyaknak mindössze 5-6 százaléka a gyermekkórházi ágyak száma - mutatott rá prof. dr. Túri Sándor, a szegedi gyermekgyógyászati klinika és gyermekegészségügyi központ igazgatója. A Dél-Alföld gyermekgyógyászainak kétnapos kongresszusa nyílt meg tegnap Gyulán, ahol első dolgukként kérést intéztek az egészségügyi szaktárca vezetőjéhez. Hét pontba foglalt mondandójuk lényege: álljon meg a nagyfokú leépítés. Míg a hatvanas években százalékokban lehetett kifejezni a csecsemőhalálozást, most ezrelékben: minden ezer gyermek közül öt hal meg. Ezt óriási eredménynek nevezte Túri professzor. Az 1980-as évektől megfordult a folyamat Magyarországon: nagyobb a halálozás, mint a születés. A hazai népességi, egészségügyi helyzetet tovább sötétíti, hogy Európában Magyarországon a legnagyobb a rosszindulatú betegségben szenvedők száma, itthon pedig éppen Békés megyében a legnagyobb a halálozás. A dél-alföldi gyermekgyógyászat helyzete kritikus - fejtette ki lapunknak Túri professzor.

Az országos tiszti főorvos nyilatkozata szerint minden betegnek joga van megválasztania orvosát, így a dél-alföldi megyék vezető gyermekgyógyászai a konferenciát megelőző estén elhatározták, változatlanul fogadják a betegeket. Míg a kórházakban tíz százalékkal csökkentették a teljesítményvolumen-korlátot, a gyermekklinikáét - ahol 18 speciális ellátás van - ötvennel. A Dél-Alföldön 14 éves korig a gyermeklétszám mintegy 500 ezer, a felnőtt lélekszám 2 millió. A gyermekorvosok száma ennek nem felel meg. A kórházi reformot levezénylő ÁNTSZ-nek is át kellett alakulnia. Dr. Mucsi Gyula régiós tiszti főorvos elmondta, a Dél-Alföldön 19 fekvőbeteg-ellátó intézmény van. Tavaly az aktív ágyak száma 7 ezer 924 volt, míg a krónikusé 1664. Az aktív ágyak száma 2 ezer 129-cel csökkent, a krónikusoké 1033-mal nőtt. A csecsemő- és gyermekgyógyászatban Bács-Kiskun megyében a kórházi ágyszám 70 százalékra, Békésben 65-re, Csongrádban 95-re csökkent. Kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy a fenntartók és intézmények megegyezzenek a területi ellátási kötelezettség átcsoportosításáról - ajánlotta a kongresszus figyelmébe dr. Mucsi Gyula. Ez az egyetlen jogilag járható út a rendszer zökkenőmentesebb kialakítására - hangsúlyozta. - Kritikusnak érzem az ellátást - nyilatkozta lapunknak dr. Sipos Péter, a Pándy Kálmán megyei kórház gyermekosztályának vezető főorvosa. Eddig 88 ágyuk volt, 47 maradt.

Ennyi beteg gyermeket tudnak felvenni, így, akik ellátási területükön kívül esnek a megyében, Békéscsabára, Orosházára irányítják. Noha speciális ellátásokra felkészült az intézet. Másfelől ezután a neurológiai betegeket Szolnokra, a tüdőgyógyászatiakat Debrecenbe, a szemészetieket, a szívsebészeti betegeket Budapestre kell irányítaniuk speciális esetekben. A kis betegeket stabilizált állapotban küldik tovább. A gyermekosztálytól átvett nővéreket a központi kórház, volt, akinek nem hosszabbították meg a szerződését, megszűnt óvónői, pszichológusi státus. Míg tavaly mintegy 80 ápoló dolgozott itt, most 58, ami már veszélyezteti a gyógyítást. Lehetséges, a 47 ágyas osztályt beviszik a nagykórházba, ami az osztály szétszabdalásával járhat - indokolta a kritikus kifejezést dr. Sipos Péter. Kész az egészségügyi változtatások képviseletére a kormánynál és a szaktárcánál Dr. Perjési Klára, Gyula polgármestere, országgyűlési képviselő a gyermekgyógyászok előtt is elmondta: egyetért az egészségügyi reform, az átalakítás lényegével. Az igen leterhelt gyulai gyermekosztály helyzete az egyik legvitatottabb kérdés. - Magam is szívesen eljárok az ügyében - jelezte. Dr. Perjési Klára előző napi sajtótájékoztatóján kifejtette, az lenne a célszerű szakmailag, ha a gyermekosztály beköltözne a megyei kórház területére. A fejlesztési igények egyeztetésére az egészségügyi minisztertől a jövő hétre időpontot kért.

Bejelentette, kész a kormánynál is eljárni a bizonyítottan szükséges egészségügyi változtatások eléréséért. Várhatóan erre júniusban kerülhet sor, hiszen három hónapig a tapasztalatokat összegzik. Kezdeményezte a megyei és a békéscsabai önkormányzati vezetőknél, hogy hosszú távon jó lenne a két szomszédos kórház sorsát elfogadhatóan rendezni. Elképzelhető a közös igazgatás is.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Megelégelték a leépítést - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz