Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Mécses világít az útjukon - Sarkad

Sarkad - Nehezen találnak állást a fogyatékkal élők. A munkaadók - bár a szociális szakemberek szerint az érintettek megérdemelnék a bizalmat - továbbra is idegenkednek a foglalkoztatásuktól.
A fogyatékkal élők lassabb tempóban ugyan, de számos folyamatban képesek ugyanazt a munkát elvégezni, mint egészségi problémák nélkül élő társaik - mondta lapunknak Taba Illés Herbertné, a mezőberényi Mécses Egyesület Napsugár Gondozási Központjának vezetője. A szervezet hosszú évek óta foglalkozik a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekkel, s munkájuk tegnap délelőtt fontos mérföldkőhöz érkezett. Az intézményben két új épületrészt adtak át: az egyikben a korábban húsz férőhelyes gondozási központot ötven férőhelyesre bővítették. A létesítményben a napközbeni foglalkoztatás lehetőségét is megteremtették, irodákat, szociális helyiségeket alakítottak ki. A szomszédos épületben a megnövekedett létszám kiszolgálásához tágas étkezőt és jól felszerelt tankonyhát hoztak létre.

A beruházás összege meghaladja az ötvenmillió forintot. Az egyesület öt szakterületen biztosít iskolarendszeren kívüli felnőtt képzést az ellátottak számára. Kertészeti, felszolgálói, ajándékkészítési, kosárfonó és szőnyegszövő ismereteket egyaránt elsajátíthatnak. Az ötven nappali ellátásban lévő fogyatékkal élő közül jelenleg negyvenhatan dolgoznak. A kertészkedéshez gyakorlati helyet biztosít a berényi Laposkertekben található farmergazdaság. Taba Illés Herbertné ugyanakkor kifejtette: az ajándéktárgyak, a kosarak és a szőnyegek készítésekor figyelnek arra, hogy azok a helyi népművészet sajátos jegyeit magukon viseljék. Így eredményesen veszik fel a versenyt a konkurenciával.

Jól vizsgáztak a megnyitón a felszolgáló tanulók A Napsugár Gondozási Központ felszolgáló tanulói tegnap délelőtt élesben is tesztelhették a tudásukat. Ők szolgálták fel az ünnepélyes átadó ünnepséget követő ebédet. Mindannyian ügyesen boldogultak a rájuk bízott tányérokkal és poharakkal, a feladat nem okozott problémát. Akad azonban, ami nehezebben megy, de a konyhai felszolgáló tevékenység több területén a nyílt munkaerőpiacon is megállnák a helyüket. Nagyon büszkék vagyunk munkájukra - mondta Taba Illés Herbertné.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Mécses világít az útjukon - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz