Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Legalább százhúsz különböző gombafaj él Békés megyében - Sarkad

Sarkad - Egy összegörnyedt fiatalember rohant futólépésben Izsó Hunor, békési gombaszakértő munkahelyére, az egyik helyi általános iskolába.
A férfi nagyon megijedt az előző nap elfogyasztott pörkölt kellemetlen, gyomorforgató hatásától. Később kiderült, a hasfájást és görcsöket okozó tettes a sárguló csiperke volt. Néhány napos diéta, no meg a széntabletta szorgalmas szedése után az óvatlan gombász teljesen meggyógyult. Izsó Hunor - aki tanári állása mellett szakértői feladatokat is ellát Békésen - lapunknak elmondta, hogy a nyár második felében, tehát a napokban kezdődik el a gombaszezon. Ezzel párhuzamosan a tölgyerdők környékén megjelenik a különleges élőlény hazai legveszélyesebb fajtája, a gyilkos galóca, amely összekeverhető a csiperkefélékkel. A halált okozó példány a fehér vagy világos lemez és a bocskor együttes megjelenéséről ismerhető fel. Vasas László megyeszékhelyi szakellenőr elmondta, hogy azon, aki fogyaszt a gyilkos galócából, csak egy vércsere vagy későbbi stádiumban a májátültetés segíthet. Persze, emellett is sokféle, enyhén mérgező, gyomor- és bélpanaszokat kiváltó faj él Békés megyében. Ártalmas az egészségre a susulyka és a már említett sárguló csiperke is. - A mérgezések jelentős részét ezzel együtt a gombák helytelen felhasználása okozza, s "csak" a fennmaradó mintegy 20 százalékért felelősek a különleges élőlény mérges fajtái - hangsúlyozta Izsó Hunor. Az öregebb példányokat nem szabad leszedni, mint ahogy nem szerencsés a gombát nejlonszatyorba sem gyűjteni, mert így könnyen megromlik. Akadnak olyan fajták - például a tuskógomba -, amelyeket fogyasztás előtt mindenképpen meg kell főzni, a magas hőmérsékleten elbomlanak a méreganyagok. A gombászat azonban így is egyre népszerűbb, sokak számára igazi családi programot jelent. Az ehető példányok, ezek közül környékünkön a pöfeteg, a mezei csiperke, a szegfűgomba, a laska- és a piruló őzlábgomba igazi, egészséges, egyben tápláló csemegét jelent a gasztronómia különlegességeket kedvelők körében.


Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Legalább százhúsz különböző gombafaj él Békés megyében - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

További híreink: sarkad.mconet.biz


Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:

Weblap gyártás, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu