Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Lakáseladás adómentesen? - Sarkad

Sarkad - Az ingatlaneladásból származó jövedelem adómentességét javasolják a kormánynak a tőkepiaci szervezetek. Azok mentesülnének az adó alól, akik az értékesítésből származó bevétel öngondoskodást szolgáló befektetésekben fialtatnák.
Ne kelljen megfizetni az adót az ingatlaneladásokból származó bevétel után, ha az összeget nyugdíjpénztári, nyugdíj-előtakarékossági számlára, vagy egy kidolgozás alatt álló hosszú távú befektetési számlára fizetik be a magánszemélyek – szorgalmazta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, miután egyeztetett a Pénzügyminisztériummal, valamint a biztosítási szakma és a befektetési szolgáltatók képviselőivel. Kóka János gazdasági miniszter "megvizsgálandó ötletnek" nevezte a tőkepiac-élénkítő javaslatot.

A lépés egyszerre serkentené a magyar ingatlan- és tőkepiacot, az öngondoskodás szemléletét, valamint pótlólagos költségvetési bevételeket termelne – véli Szalay-Berzeviczy Attila. Jelenleg ugyanis az ingatlanok eladóit az adózási szabályok szinte belekényszerítik újabb ingatlan vásárlásába. Ennek is köszönhető, hogy míg tőzsdei részvényeket 200 milliárd forint értékben tulajdonol a lakosság, addig ingatlanokban 20 ezer milliárd forintjuk fekszik.

Ha valaki ingatlant ad el, akkor az értékesítésből származó jövedelem után huszonöt százalékos forrásadót kell fizetnie. A forrásadó alapjául szolgáló jövedelmet a magánszemélynek az adásvételt követő évben készített szja-bevallásban kell feltüntetni. Fontos tudni, hogy az eladásból befolyt összeg nem egyenlő a jövedelemmel adózási a szempontból. Jövedelemnek a bevétel és a levonható költségek különbözete minősül. A bevételből le kell vonni azt az összeget, amelybe az ingatlan a megvásárláskor került. Tovább csökkentik az adó alapját a vásárláshoz és az értékesítéshez kötődő kiadások, így például az ügyvédi, illetve a hirdetési költség, valamint a megfizetett illeték.

Levonhatóak továbbá a felújítás költségei is, de csak akkor, ha azokat számlával lehet igazolni. Így figyelembe lehet venni a lakás komfortfokozatának növelésére, a fűtési rendszer vagy a szigetelés korszerűsítésére fordított összeget is. Az így kiszámolt jövedelem tovább csökkenthető, amennyiben az eladott ingatlant több mint öt éve vásárolták. Ilyenkor a jövedelem évenként tíz százalékkal csökkenthető a hatodik évtől. Tizenöt év elteltével pedig adómentesen lehet egy lakást értékesíteni.

Akkor sem kell adót fizetni, ha valaki a jövedelemből másik lakást vásárol még a soron következő szja-bevallás beadás előtt. Ha viszont csak azt követően vesz új lakást a pénzből, akkor be kell fizetnie az adót. Ezt azonban visszakapja, ha már megvette az ingatlant. Ez csak akkor lehetséges, ha az új lakást a régi eladása előtt tizenkettő vagy azt követően negyvennyolc hónapon belül veszi meg a magánszemély.

Egy magánszemély 2007-ben 22 millió forintért eladta az 1994-ben ötmillió forintért vásárolt családi házát, amelyre az évek során központi fűtés korszerűsítése címén egymillió forintot költött. A vásárlással és az értékesítéssel kapcsolatban félmillió forint költsége merült fel. Az eladás évében három millió forintért új lakást vásárolt. Ez esetben a 22 millióból levonhatja azt az összeget, amennyiért vette a lakást, a korszerűsítéshez, valamint a vásárláshoz és az értékesítéshez kötődő költségeket, összesen 6,5 milliót. Az ezután fennmaradt 15,5 millió forintot nyolcvan százalékkal lehet csökkenteni a tizenhárom éves lakásnál. Így 3,1 millió forint jövedelem maradt. De mivel még ebből három millió forintért lakást vett a magánszemély, mindössze százezer forint után kell megfizetnie a 25 százalékos adót, aminek az öszege 25 ezer forint.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Lakáseladás adómentesen? - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz