Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Káosz a vizsgáztatásnál - Sarkad

Sarkad - Akinek az autója nem rendelkezik eredetiségvizsgálattal, törzskönyvvel, annak a műszaki vizsgán plusz 7200 forintot kell fizetnie szerdától. A szigorításokkal a lopott autókat és a hamisított alvázszámokat akarják kiszűrni.
Életbe léptették szerdától az időszakos műszakiztatáson a központi integrált vizsgálatot azon gépjárműveknél, melyek eredetiségvizsgálata korábban nem történt meg. A műszaki vizsga díja nem változott - személyautóknál 8-11 ezer forint -, de ehhez jön még a plusz 7200 forintos költség. Az autósok nemcsak a több pénz, hanem az előjegyzési idő meghosszabbodása miatt is felháborodtak. Tegnap a békéscsabai közlekedési hatóságnál többen be sem tudták jelenteni az autójukat, mert szigorították a feltételeket - az eddiginél több okmány szükséges -, és ezeknek nem tettek eleget. Az új számítógépes rendszer és a sokrétűbb ellenőrzés a duplájára növelte a vizsga időtartamát.

Így kevesebb gépjárművet fogadhatnak naponta. Információink szerint a közlekedési hatóság emiatt szombaton is vizsgáztat. Megyénkben a hatóság telephelyén kívül 21 helyen műszakiztatnak gépjárműveket. A vizsgák fele-fele arányban oszlanak meg a hatósági és a külső vizsgahelyek között. Több, vizsgahelyként is működő megyénkbeli autószerelő-műhelyben panaszkodtak, hogy egy-másfél millió forintot kellett áldozniuk arra, hogy az előírt feltételeknek megfeleljenek. Országosan aláírásgyűjtést kezdtek a vizsgaállomásokat üzemeltetők az új szoftver alkalmazása ellen, és terveik szerint bírósághoz fordulnak.

Egy autószerelőknek tartott fórumon Susánszki György, a közlekedési hatóság békéscsabai osztályvezetője hangsúlyozta: eddig az alváz- és a motorszámot, a rendszámot és a forgalmi engedélyt csak megnézték a vizsgabiztosok. Tegnaptól már a központi nyilvántartó adataival is összevethetik a látottakat. Miután pedig lefotózzák az autót, a technika segítségével információt kérhetnek arról, hogy egy akkori gyártmánynak így kell-e kinéznie minden tekintetben. Festékvastagságot és az alvázszám környezetében anyagfolytonosságot is néznek. Ha egy gyanús autót műszakilag rendben találnak, akkor egy hónapra kap műszakit a jármű, és ezalatt a tulajdonosnak el kell végeztetnie az eredetiségvizsgálatot. A Nemzeti Közlekedési Hatóság központjában alaptalannak tartják a kritikákat. Elmondták: a közlekedők műszaki és jogi biztonsága javításának érdekében változtattak a műszaki vizsgán és a vizsgáztatásnál alkalmazott technológián. Kijelentették, hogy egy éve volt a közlekedési hatóságnak és a vizsgaállomásoknak a felkészülésre. Akik a változásokra nem készültek fel, azoknak a tevékenységét felfüggesztik.

A szigorítások a hatóság szerint azért is szükségesek, mert a vizsgákon kevesebb autó bukik meg, viszont a közúti ellenőrzéseken egyre több műszaki állapottal kapcsolatos szabálytalanságot tárnak fel. Egy ideig az autósok későbbre kapnak vizsgaidőpontot Kertész János, az Autószerelők Országos Egyesületének megyei elnöke hangsúlyozta, az autótulajdonosok és az autószerelők is megérzik egy ideig, hogy későbbre kapnak vizsgaidőpontot. A közlekedési hatóságnál és a külső vizsgahelyeken azért dolgoznak azonban, hogy mihamarabb beálljon az új számítógépes rendszer, és zökkenőmentes legyen a vizsgáztatás. Ez mindenkinek elemi érdeke, hiszen például a rendőr nem könyörül meg azon, aki lejárt műszakijú gépkocsival közlekedik. Mindenesetre a gépjárművezetőknek érdemes jó előre vizsgaidőpontot kérniük, hogy ne járjanak pórul.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: Káosz a vizsgáztatásnál - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz