Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

Dr. Görgényi Ernő reméli, hogy a Magyar-Ukrán találkozó új piacokat nyit meg

Dr. Görgényi Ernő reméli, hogy a Magyar-Ukrán találkozó új piacokat nyit meg

Magyar-Ukrán Mezőgazdasági és Élelmiszer Expót és  Üzletember-találkozót rendezett Gyula Város Önkormányzata és a Békés Megyei Közgyűlés.
- Mit kell tudni a rendezvény előzményeiről?
- Az üzletember-találkozó ötletét Yurii Mushka nagykövet úr vetette fel október végi látogatásakor. Az elképzelés már az akkori beszélgetés alkalmával kiállítássá és üzletember-találkozóvá bővült. Az előkészületekre nagyon rövid idő, mindössze három hónap állt rendelkezésünkre. A szervezés utolsó szakaszában, január 17-18-án elő delegáció érkezett Ukrajnából, hogy részletesebben megismerkedhessen a helyi gazdasági élet szereplőivel, és segítsen a találkozó politikai előkészítésében. Az idő szűkössége igencsak próbára tette a szervezőket mind Gyula város, mind a megye részéről, de áldozatos munkájuknak köszönhetően sikerült mindent időben elrendezni.


Magyar-Ukrán Mezőgazdasági és Élelmiszer Expó és  Üzletember-találkozó

- Mi volt a találkozó  fő célja?
- A január végi üzletember találkozóra Ukrajna több részéről, Vinica és Kirovográd régióiból, illetve Kárpátalja területéről érkeztek Békés megyébe a politikai és gazdasági élet szereplői, hogy térségünk mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorának képviselőivel közösen létrehozzanak egy olyan rendezvényt, amelyen az említett területek gazdasági képviselői találkozhatnak és tapasztalatot cserélhetnek egymással. A különféle részterületekben rejlő lehetőségekről szekcióüléseken egyeztethettek, a kiállítók a Városi Sportcsarnokban mutathatták be termékeiket.

Dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere

Dr. Görgényi Ernő reméli, hogy a mezőgazdasági expóval megalapozzák a jövőbeli élénk gazdasági kapcsolatokat



- Pár nappal a rendezvény után hogyan értékelné a Magyar-Ukrán Mezőgazdasági és Élelmiszer Expót és  Üzletember-találkozót? Mi lehet ennek a jövőbeli hozadéka?
- A kérdésre a résztvevők visszajelzései után, várhatóan néhány hét múlva tudok érdemleges választ adni. Mindenesetre a találkozóval kapcsolatban eddig csak pozitív véleményeket kaptunk.

Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Kónya István, a ékés Megyei Közgyűlés alelnöke, Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete és Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Kóstoló Békés megye egyik hungarikumából, a gyulai kolbászból




- Az elkövetkező években is meg kívánják rendezni a találkozót?
- Természetesen szeretnénk, hiszen olyan eseményről van szó, mely megyénk és városunk számára is nagyszerű lehetőségeket kínál, és remélhetőleg új piacokat nyit meg a helyi termelők és élelmiszer-előállítók előtt.


MCOnet-Kovács Tünde

Dr.Görgényi Ernő Hírportál - www.gorgenyierno.com