Sarkad Város

Sarkad Város - Hírek

A strandszezon a vízi mentők számára kemény próbatétel - Sarkad

Sarkad - A jó idő ellenére a szabad strandok még nem nyitották meg kapuikat, hiszen hiába a 20-23 fokos meleg, a víz egyelőre hideg a fürdéshez.
Páyer Sándor, aki két szabad strandot is működtet Gyomaendrődön, a korábbi évekhez hasonlóan most is május 7-ét tűzte ki a nyitás napjául. Nagyobb forgalmat azonban csak az iskolai tanév végétől, azaz június 15-étől remél, éppen ezért a fürdőhely- kijelölést is ettől a dátumtól kezdődően kérvényezte az önkormányzatnál.

Mint mondja, addigra vélhetően az igényelt vízminőségi vizsgálatok eredményei is megérkeznek. A strandszezon a vízi mentők számára kemény próbatétel. Békés megyében a Magyar Vöröskereszt szervezésében három helyszínen - Békésszentandráson, Szarvason és Szanazugban - ügyelnek a vízi mentők a strandolók biztonságára a hétvégeken, illetve ünnepnapokon. Priskin Jánostól, a Vöröskereszt megyei szervezetének titkárától megtudtuk, hogy a három helyszínen összesen 108 képzett, vizsgázott vízi mentő lát el szolgálatot június 15-étől kezdődően a strandszezon végéig. A magánvállalkozásban működtetett vízparti strandokon az üzemeltetők kötelessége gondoskodni a képzett szakemberek jelenlétéről. A szabad strandok kijelölésének április 15-e volt a határideje. Indokolt esetben a határidő meghosszabbítható. Tavaly hat szabad strand kapott engedélyt a működésre - tudtuk meg dr. Maráczi Gabriellától, az ÁNTSZ közegészségügyi osztályvezetőjétől. Idén eddig három partszakaszt jelöltek ki. Jellemzően nem a szabad strandokon, hanem a fürdési tilalom alá eső partszakaszokon fordulnak elő balesetek, tragikus halálesetek. Tavaly július elején Kevermesen, a település külterületén, használaton kívüli sóderbánya területén lévő tóba fulladt bele egy fiatalember.

Frankó Marianna-Lipták Judit A vizsgálatok kéthetenkénti ismétlése jelentős anyagi terhet ró a vállalkozókra. Bányatavak, folyópartok tiltott fürdőhelyei A Békés megyei rendőrök rendszeresen ellenőrzik azokat a helyeket, ahol egyébként tilos lenne fürödni, de mégis megjelennek a strandolók. A szabálysértést elkövetőket akár 10 ezer forintos bírsággal is sújthatják. A rendőrök mellett közterület-felügyelők, határvizeknél a határőrök, bányatavaknál a bányafelügyelet munkatársai, a természetvédelmi területeken pedig a természetvédelmi őrök is felléphetnek a tilosban fürdőzőkkel szemben.

Forrás: www.bmhirlap.hu

Szóljon hozzá fórumunkon: A strandszezon a vízi mentők számára kemény próbatétel - Sarkad

Küldjön egy képeslapot ismerősének!

Sarkad linkajánló: sarkadlink.mconet.biz

A hír támogatója:
Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: magyarorszag.mconet.biz