Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Változó okmányok

Változó okmányok
Több módosítás lép életbe 2009-ben a Magyarországon használt okmányok kiadásának, igénylésének szabályaiban. Június 28-tól megváltozik a személyi igazolvány kiadása és az útlevéligénylés rendje.
A fenti időponttól a 14 éven aluli gyermekek is kaphatnak személyazonosító igazolványt már 1 napos kortól, akár az anyakönyvi kivonattal együtt, melyet a törvényes képviselő igényelhet. Ez az okmány helyettesítheti az uniós tagállamokban az útlevelet, és ingyenes. Az orosházi okmányiroda illetékességében ez több mint hétezer 14 év alatti gyermeket érint, ezért kérik, hogy amenynyiben nem szükséges ez az okmány, akkor kiállíttatását a későbbiekre halasszák az ügyfelek, a gördülékeny ügyintézés érdekében. A másik változás az útlevelet érinti. Magyarország még 2006-ban, az uniós tagállamokkal együtt fogadta el a biometrikus útlevél bevezetését, melynek célja, hogy egységes formai és biztonsági követelmények érvényesüljenek.

A 2006 augusztusa óta kiállított útlevelekben már egy chip van, mely tartalmazza az útlevél tulajdonosának arcképét - mint elsődleges biometrikus azonosítót -, illetve a tulajdonos személyi adatait. Ennek második állomása, hogy június 28-tól az okmánynak már tartalmaznia kell a tulajdonos mutatóujjának lenyomatát is, amely biztonságosabbá teszi az útlevél használatát, és megnehezíti a személyes adatokkal való visszaélést. De az ujjlenyomat vétele csak a 12. életévüket betöltött kérelmezőknél lesz kötelező. A változtatás mellett az érvényességi idő is változott, és az útlevél ára is emelkedett. A biometrikus útlevelek érvényességi ideje az alábbiak szerint alakul: 6 éves életkor betöltéséig 3 év, 6-70 éves életkor közöttiek esetén 5 év, de a 18-70 év közötti állampolgárok részére az útlevél 10 éves érvényességgel is kiállítható, 70 éven felüliek esetén 10 év. Újdonság az is, hogy 1 évre is állítanak ki útlevelet, ha valaki egészségügyi okból nem tud ujjlenyomatot adni.

Okmányok

Régi útlevél



Az útlevelek illetéke a következők szerint módosul: 5 éves érvényesség esetén 7.500 Ft (jelenleg: 6.000 Ft), 10 éves érvényesség esetén 14.000 Ft (jelenleg 10.000 Ft).

- 18. életévét be nem töltött, illetve a 70. életévét betöltött személyek esetén 2.500 Ft (jelenleg 1.500 Ft). Az 1 évre érvényes útlevél illetéke 2500 Ft. Fontos, hogy az új útlevél kibocsátása nem jelenti azt, hogy azonnal le kell cserélni a régieket. A korábban kiadott úti okmányok továbbra is használhatók, lejáratukig érvényesek, és bárhova lehet utazni velük. De ha az Európai Unió tagországaiba utazunk, akkor ahhoz nem szükséges útlevél, mert azt bármilyen formájú (akár könyv, akár kártya) érvényes személyazonosító igazolvánnyal is meg tudjuk tenni. Az ügyintézési határidő továbbra is 30 nap, de ez függ az országos kérések számától is, és a várakozási idő hosszabbodása is elképzelhető, ha az ügyfelek megrohamozzák az okmányirodákat. Ezért javasolt, hogy interneten keresztül kérjenek időpontot a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül, ezzel is megkönnyítve az ügyintézők munkáját és megrövidítve a várakozási időt.

(Forrás: oroshaza.hu)


Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!