Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Tanszerek versenye

Tanszerek versenye
Orosházán egyelőre nyugodt tempóban indul a tanévkezdésre való felkészülés, ami a családok bevásárlását illeti. Csütörtökön a piac környékén és a belvárosban ugyan már határozottan felismerhetők voltak a célvásárlók, de a boltosok szerint inkább az érdeklődés a jellemző. Sok családban elkészültek már a listák, de a végső lépésre később kerül sor.
A nagy áruházláncok már hetekkel ezelőtt elkezdték a tanévkezdési akciókat, az árversenyt most is a hipermarketek nyerik. Ám sokan hangoztatják: nem mindig a legolcsóbb megoldás célravezető, hiszen ezek a termékek sokszor rövid életűek. A kisebb boltok nem is tartanak a legalsó árfekvésű termékekből, inkább a középkategóriásoktól indulnak. Még így is széles skálán lehet választani a tanszerekből. A hátizsákok ára például 2500 és 13 ezer forint között mozog attól függően, hogy márkás, netán a legújabb divatnak megfelelő díszítésű, feliratú. Láttunk A4-es füzetet 79 és 240 forintért is. Sok család él a munkáltatók által nyújtott iskolakezdési támogatással, bár egyes becslések szerint még így is 5-10%-kal eshet az idei kereslet. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy gyermek beiskolázása, nem lehet öszszegszerű választ adni, hisz ez nagyon sok tényezőtől függ. Egyes források szerint akár 4000 forintból megoldható egy elsős iskolába indítása, a felső határ szinte a csillagos ég. Rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint az iskolákban már nem jellemző az, hogy a nem márkás ruhák, kiegészítők miatt hátrány érné a gyerekeket (gondoljunk arra, mennyi kínai boltot tart el a város lakossága). Általános vélemény az is, hogy sok felesleges dolgot vásárolnak ilyenkor a szülők. Az iskolák legtöbbször összeállítják a szükséges tanszerek listáját, ez segíthet abban, hogy ne költsünk feleslegesen. A nagyobb diákok gyakorlata az, hogy a tanév első napjaira hagyják a vásárlást, amely a konkrét tanári kérések szerint zajlik majd.

A szülői szervezetek idén is felhívják a figyelmet azokra a szempontokra, amelyek a gyermekek érdekeit védik és sokszor mégsem érvényesülnek. Például elfogadott javaslat, hogy a kisdiákok táskájának súlya nem haladhatja meg testsúlyuk 10%-át. Felsorolják, mi mindent nem kérhet az iskola (tisztasági csomag, fénymásoló papír). Teszik ezt annak ellenére, hogy tudjuk: az iskolák kényszerből lépik meg ezeket a lépéseket.

Tanszerek

Iskolai tanszerek



Az iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékáig lehet adómentes, idén ez 21 ezer 450 forint gyerekenként. Mindkét szülő megkaphatja, egy gyerek iskoláztatására így akár 42 ezer 900 forint is fordítható. Jövőre azonban ez is adóköteles lesz, igaz, a kedvezményes mértékkel.

(Forrás: oroshaza.hu)

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!