Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Tájékoztató a DAREH Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás munkájáról

Tájékoztató a DAREH Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás munkájáról
Tájékoztató a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás munkájáról:
A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH Társulás) 2006-ban alakult meg 68 önkormányzat társulása révén. Jelenleg 93 önkormányzat a tagja.

A Társulás célja, hogy együttes erővel biztosítsa a tervezett hulladékgazdálkodással - így a rekultivációs, a települési szilárd hulladék begyűjtésével, elhelyezésével és ártalmatlanításával - kapcsolatos munkálatok megvalósítását is az előkészületekkel, a projekt menedzselésével, megvalósításával és ellenőrzésével együtt.

 

A környezet védelmének érdekében, de elsősorban a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása és a régi, nem megfelelő műszaki védelemmel ellátott települési szilárdhulladék-lerakók által okozott környezetterhelés minimalizálásának, vagy megszüntetésének, valamint az európai uniós előírásoknak való megfelelés érdekében a DAREH Önkormányzati Társulás a területére eső nem megfelelő műszaki védelemmel rendelkező bezárt települési szilárdhulladék-lerakóinak rekultivációját hajtaná végre a KEOP-7.2.3.0. kódszámú, „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése" című pályázati konstrukció keretében, a Kohéziós Alap és a Magyar Köztársaság költségvetésének társfinanszírozásával.


A lerakók nagy száma miatt, annak átláthatóbb koordinálása és a gazdasági lehetőségek, valamint az egyszerűbb logisztikai megoldások szem előtt tartása mellett a Társulás a feladatot két ütemben kívánja megoldani: 39 település 41 lerakóját az I. ütemben, míg 37 település 39 lerakóját a II. ütemben rekultiválná. A DAREH Társulás projektjei ütemenként mintegy 150 millió forintos támogatást nyertek ezen feladatok megvalósításának előkészítésére a KEOP-7.2.3.0 számú pályázati konstrukció első fordulójának keretében, melyhez a társult önkormányzatoknak 15%-os önerőt kell biztosítaniuk. A megvalósítás teljes költsége projektenként 7-7,5 milliárd forint, melyre a Társulás 2010. év közepén nyújtja be második fordulós pályázatait. Sikeres második fordulós pályázat esetén - akár 100%-os támogatási intenzitás mellett - 2013. év végére a vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak megfelelő beruházás valósulhat meg.

 

Hol tart a rekultivációs munkák előkészítése? - Tájékoztató a KEOP-7.2.3.0. rekultivációs pályázatokról

 

A pályázat mindkét üteme az útvonaltervnek megfelelően halad.


Pályázat útján kiválasztásra kerültek a projektmenedzsment-szervezet tagjai, továbbá a PIU-hoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások elvégzéséhez szükséges szerződések is aláírásra kerültek.


Az egyes lerakók tulajdonviszonyainak, művelési ágának rendezése, valamint a meghatározott engedélyek megszerzése jelenleg is folyamatban van.


A közbeszerzési eljárások közül lebonyolítottuk a környezetvédelmi felülvizsgálat és a rekultivációs tervek elkészítéséhez, valamint a második fordulóra benyújtandó pályázatunk elkészítéséhez (RMT, CBA elemzés) kapcsolódó eljárást. Így elmondható, hogy a projektekben szereplő valamennyi település hulladéklerakója esetében lezajlott a környezetvédelmi felülvizsgálat. Ezek alapján folyamatban van a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány, a költség-haszon elemzés elkészítése.


A műszaki tervezéshez kapcsolódó közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása 2009. szeptember 7-én került kiírásra, várhatóan október végén zárul az eljárás.


A projekt előkészítése során a második fordulós pályázati dokumentációk benyújtását - az útvonalterveknek megfelelően - 2010. év közepére ütemezte a DAREH Társulás.

 

dareh_kep_327_20090922144305_361.jpg

Délkelet - Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer

 

A DAREH Társulás további céljai

 

A Tagok a Társulási Megállapodás alapján, saját közigazgatási területükön belül megvalósítandó települési szilárd hulladék begyűjtésére, elhelyezésére és ártalmatlanítására szolgáló létesítmények létrehozására és üzemeltetésére kötöttek szerződést, melynek megvalósulásában kiemelten érdekeltek. A feladat megvalósítása során a Tagok az elhagyott, korszerűtlen hulladéklerakó telepek rekultivációja mellett a hulladékátrakó állomások, hulladékkezelő művek, hulladékválogató létesítmények, hulladékgyűjtő udvarok és szigetek kialakítását vállalják.


E rendszer kialakítása érdekében a társult önkormányzatok képviselő-testületei célul tűzék ki pályázat útján elérhető pénzügyi - elsősorban az Európai Unió Kohéziós Alapjából származó - források megszerzését, az ehhez szükséges, a pályázatok kidolgozásával, benyújtásával, végrehajtásával összefüggő feladatok közös megoldását, az Unió egyre szigorodó környezetvédelmi előírásai teljesítése érdekében.


A KEOP-7.1.1.1. kódszámú „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése" című pályázati felhívásra 2009 őszén kíván a Társulás pályázatott benyújtani. Ezen konstrukció esetében az első fordulóban elnyerhető támogatás 85%-os, míg a második fordulóban a megvalósításra elnyerhető támogatás maximálisan az összköltség 70%-a.

 

(Forrás: oroshaza.hu)

 

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!