Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Szolgáltató rendőrség

Szolgáltató rendőrség
A rendészeti szakképzés aktuális kérdéseiről egyeztettek Gyopárosfürdőn. A LIGA Szakszervezetek „Rendészet és oktatás" címmel tartott konferenciát kedden a Gyopár Club Hotel konferenciatermében. Előadás hangzott el többek közt a képzés jelenéről és jövőjéről, a szakképzési igényekről.
Szolgáltató típusú rendőrségre van szükség - szögezte le dr. Lázár János. Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta: a következő hónapok, évek legfontosabb kérdése a rend, a közbiztonság lesz. Elsőként ugyanis a fizikai biztonságot kell garantálni, utána lehet csak munkaerő-piaci, szociális, gazdasági biztonságot teremteni. Ehhez - Lázár János szerint - nagyon erős, állandó rendőri jelenlétre van szükség Magyarország minden településén. Meg kell változtatni a rendőrség szervezetét, a képzési elemeket, és a rend őrei számára világos, egyértelmű, biztos egzisztenciát jelentő karrierpályát kell adni.

A szakember szerint új szolgálati szabályzatot kell kidolgozni. Minél több rendőr kell lent, és nem 8-10 ezer fős főtiszti állomány fent. A honvédelmi bizottság elnöke kiemelte, jogos kritika a társadalomban, hogy a rendőrség nemcsak morális és anyagi válságban van, hanem a szakmai munkával is akad probléma. Lázár szerint folyamatos képzésre kell sarkallni a rendőri állományt, hogy megfeleljen az eszménynek: a rendőrség ne uralkodjon, hanem szolgáltasson. Mégpedig a közbiztonságot szolgáltassa mindenkinek.

A szakképzés fontosságát emelte ki köszöntő beszédében, majd lapunknak adott nyilatkozatában Gaskó István is. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke elmondta: a gyopárosi konferencián elsősorban a rendészeti dolgozókra fókuszálnak, akik súlyos problémákkal küzdenek egzisztenciálisan és a képzésben is valószínűleg reformokra van szükség. A szakszervezetek erejét is hangsúlyozta. Elmondta, nagyon fontos, hogy XVI. Benedek pápa a legutóbbi enciklikájába belefoglalta: a szakszervezetek erejét segíteni kell. Gaskó István szerint ezt a politikai erőknek is észre kellene venniük, és nem taposni a szakszervezeti érdekérvényesítést, hanem teret adni neki.

A rendészeti konferencián részt vett dr. Dancsó József alpolgármester is, akit a helyi közbiztonságról kérdeztünk. Elmondta, hogy szerencsés helyen élünk, hiszen Békés megye és azon belül Orosháza és térsége az egyik legbiztonságosabb hely Magyarországon. Ezt mutatják a statisztikai adatok, de azért nem lehetünk elégedettek. Dr. Dancsó József szerint is javítani kell az emberek biztonságérzetén. Határozottan vezetett, megfelelő erőforrásokkal rendelkező, jól működő rendőrségre van szükség, jól megfizetett alkalmazottakkal.

(Forrás: oroshaza.hu)


Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!