Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Stabil az üveggyár

Stabil az üveggyár
Teljes kapacitással működik az orosházi öblösüveggyár (O-I Manufacturing Magyarország Kft.), és ez várható az év további részében is. A gazdasági világválság hatásait jól kezelte a gyár, így létszámleépítés nem történt.
Az orosházi öblösüveggyár Magyarország vezető csomagoló üveggyára, 1995-től az Owens-Illinois amerikai központú csoport tagja. Czellecz Attila gyárigazgató elmondta, az Owens a világ egyik legnagyobb üveggyári konszernje, 78 gyára van szerte a világon, Európában 38, és összesen 23 ezer főt foglalkoztatnak. Az Orosházán gyártott üvegek 70 százaléka konzerves, a fennmaradó részt a különféle palackok gyártása teszi ki. Nemcsak a magyar piacot látják el üvegekkel, hanem Európa számos országába, így többek között Németországba, Olaszországba és Lengyelországba is exportálnak termékeikből. Mindemellett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület olyan üveg tervezésére és kivitelezésére kérte föl nemrégiben az orosházi üveggyárat, amely első pillantásra kifejezi a benne tárolt méz különleges minőségét, eredetiségét. Az üvegből egymillió darabot gyártottak. E termék sikerén felbuzdulva nemrégiben megkereste a szlovák méhész egyesület is a gyárat, így hamarosan elkészül az üveg szlovák változata. A gazdasági válság az öblösüveggyárban is éreztette hatását, de csak átmenetileg. Czellecz Attila elmondta: 2008-ban egy hónapig leálltak a különböző vonalaik, de idén januárban teljes kapacitással újraindult a termelés. Március-áprilisban két vonal egy pár hétig ismét leállt, júniustól viszont folyamatos a termelés és ez valószínűleg egész évben így is marad.

Ennek köszönhetően létszámleépítés sem történt, sőt újabb öt embert vettek fel, így a gyár 178 főnek nyújt biztos megélhetést. Az eredményességi mutatók is jól alakulnak. A gyárigazgató hangsúlyozta: 2008-ban a hatékonysági ranglistán Európa 38 üveggyára közül a harmadik helyen végeztek, illetve elnyerték a „Best in class" címet, mely azt jelenti, hogy az orosházi üveg minősége a legjobb a világ valamennyi öblösüveggyárában termelt üvegek közül. Mindezek mellett a gyár alacsony költségszinten dolgozik, így az európai Owens gyárakon belül is e tekintetben az orosházi az első harmadában foglal helyet. Tavaly mintegy 85 ezer tonna üveget értékesítettek belföldön, s ezt a mennyiséget az idén is szeretnék elérni. Czellecz Attila a távlati tervekkel kapcsolatban elárulta: jelenleg egy nagy környezetvédelmi beruházáson dolgoznak, melynek keretében egy elektrofiltert helyeznek üzembe augusztus végén, szeptember elején. E beruházás eredményeként a gyár károsanyag-kibocsátása várhatóan a tizedére csökken.

(Forrás: oroshaza.hu)

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!