Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Sok ezer látogató - egy tonna libamáj

Sok ezer látogató - egy tonna libamáj
Ez a mérlege az első Libamájfesztiválnak, amelyet nemrégen rendeztek meg Orosháza-Gyopárosfürdőn. A fesztivál ötlete - mely Sztányi Mariann nevéhez köthető - onnan ered, hogy egy országos felmérés szerint a legtöbb embernek a libamáj jut eszébe Orosházáról. Nem csoda, hiszen egykor városunk volt a baromfitenyésztés és a libamáj fellegvára.
A szervezők szerint 15 ezren döntöttek a háromnapos gasztronómiai, kulturális eseményeket egyaránt kínáló fesztivál mellett, melynek célja elsősorban a hungarikumnak számító libamáj megmentése volt. Ezért vállalta el a fővédnökséget Habsburg György.

- Nem csupán azért éreztem megtiszteltetésnek a felkérést, mert szeretem a libamájat, hanem azért is, mert ezt a magyar és híresen jó terméket meg kell menteni. A libatenyésztés fontos ennek az országnak, és fontos a gazdasági szférának, ezért meg kell tartanunk - összegezte a pénteki megnyitón a fővédnök. Németh Béla polgármester a baromfitenyésztés és a libamáj fellegvárának számító Orosháza múltját felidézve elmondta, egykor volt olyan hét, amikor 1500 kg baromfihúst és 10 ezer tojást szállítottak az orosháziak a bécsi udvarba. Dr. Dancsó József alpolgármester szintén a rendezvény nemes célját hangsúlyozta, és kifejezte reményét, hogy az első év után megszeretik a vendégek a Libamájfesztivált és egy újabb sikeres rendezvénnyel büszkélkedhet a város. Erre igen nagy az esély, hiszen a három nap alatt 15 ezren látogattak el a fesztiválra, és átlagosan 7 deka libamájat fogyasztottak. Pap Lajos, a Lúdszövetség elnöke szerint, ha minden magyar évente 30 deka libamájat enne, talpra állna az ágazat. A rendezvényen kedvezményes áron juthattunk az ínycsiklandó ételekhez: többek közt megkóstolhattuk a lilahagyma-lekvárral cipóban tálalt liba hungarikumot.

- Felháborított a libatenyésztés elleni támadás, mert arról szólt, hogy ismét tegyünk tönkre valamit, ami jó és magyar. Ezért vállalta el éttermünk a felkérést, és remélem, hogy ételeinkkel tehettünk valamit az ágazatért - nyilatkozta lapunknak a Tigris Étterem képviseletében Bánki Sándor. A magyar ízek sokszínűségét reprezentáló fogásairól ismert budapesti étterem csak edényeket hozott magával. Az alapanyagokat az orosházi termelőktől szerezték be, és ebből készítették el ételeiket, hiszen az volt a céljuk, hogy megmutassák, mi mindenből gazdálkodhatnak, és mit alkothatnak a helyi éttermek.

Libamájfesztivál

Libamájfesztivál



A beszédes nevű fővárosi Manna Étterem is különlegességekkel, többek közt tokaji libamájrizottóval készült. A számos díjjal rendelkező étterem hírességek sorát, például Steven Spielberget látta már vendégül. Orosházán is kitettek magukért. A libából és kacsából készült ételek mellett sajtkülönlegességeket, szarvasgombát is kóstolhattunk, pálinkák, nemes borok kíséretében. A fesztivált egyértelműen sikeresnek tartó Molnár Béla alpolgármester szerint mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelő ételeket. Ha valaki mégsem szárnyasra vágyott, bátran fordulhatott a Center Étteremmel érkezett Vitéz Kun Lászlóhoz, aki a libazúza mellett marhalábszárból készített ízletes pörkölttel várta az éhes vendégeket.

Az alpolgármester köszöni a támogatók - Green-Divízió Kft. - Kutni József, Hungerit Zrt. - Magyar József, Orosháza Város Önkormányzata, Békés Megyei Önkormányzat, Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., Orosháza Város Diákélelmezési Intézménye, Magyar Lúdszövetség, Baromfi Terméktanács, Gyopár Club Hotel, Star Light Kft., Gyopárosi-Gyógyfürdő Zrt., Orosházi Média Kft., Fülöp Béla magánszemély - segítségét a fesztivál megszervezésében, lebonyolításában.

A fesztiválra a Fülöp Béla által készített Orosházi Libalakoma című kiadványban a libatenyésztés története mellett számos ínyencségről olvashatunk. Elsősorban helyi receptek sorakoznak a könyvben, ám szakácsok mesterműveit is megpróbálhatjuk elkészíteni.

Orosz Pál főrendező már a jövő évi feladatokról gondolkodik. Mint mondta, újdonságokkal, meglepetésekkel készülnek majd, és elhatározták, hogy a Libaolimpián szereplő ludakat örökbe fogadják. A megjelölt libák visszakerültek a termelőhöz, és már edzhetnek is a 2010-es Libaolimpiára.

A háromnapos rendezvényen neves fellépők szórakoztatták a nagyérdeműt. A hatalmas sikert aratott népzenét és az alternatív rockzenét ötvöző Csík zenekar mellett a Bikini, a Megasztár-győztes Rúzsa Magdi, az Operettvilág Együttes művészei és a Vivat Bacchus acapella énekegyüttes fordult meg a Libamájfesztiválon, melyet természetesen jövőre is megrendeznek.
Mintegy 400 gyermeket ihlettek ötletes rajzok alkotására a libák. A Libamájfesztivál keretében meghirdetett rajzpályázatra számos formában és módon örökítették meg a kis alkotók a libákat. Az elsők: Farkas Modessza (ovis kategória), Szilágyi Martin (alsós), Vass Vivien (felsős). Találó jelmezeket is láthattunk pénteken, akadt, aki libának, más Lúdas Matyinak öltözött.

A Libamájfesztivál számos programja közül az egyik legötletesebb a játékos és mókás feladatokat tartogató Libaolimpia volt. A különböző „libaságok" végrehajtására hat csapat vállalkozott, ők már a névválasztással megteremtették a verseny alaphangulatát (Kaja-pia-olimpia, Gúnárok, Nem Buta Libák, Tigris Putyi, Lúdas Matyi, Galibák). A versenyzésbe Fábián László olimpikon, Pap Lajos, a Lúdszövetség elnöke és Utasi Árpi is bekapcsolódott. A „libalövöldében" kellett először megmutatni ügyességüket a csapatoknak. A „libatojás-herdálás" nevet viselő feladat végrehajtásakor egy-két tojást valóban „elherdáltak" a játékosok. A „libawatch" vagy más néven „Tűz van libám!" elnevezésű feladat során egy akadálypályán kellett végigmenniük a versenyzőknek, kezükben egy vízzel teli vödörrel. Ezután következett a libaolimpia fénypontja, a „Libaterelés". Itt végre szerepet kaptak a játék kezdete óta türelemmel várakozó libák is, melyeket a kijelölt pálya egyik végéből a másikba kellett terelniük a csapatoknak, nádvesszővel. A kezdeti engedetlenség után a libák „kezessé" váltak.

Végül a gasztronómia vette át a főszerepet, és madzagon lógó zsíros kenyér evésében mérték össze ügyességüket a csapatok. A leleményesség és gyorsaság itt sokat számított, hisz kézzel nem lehetett hozzáérni a „zsíros deszkákhoz", és időre kellett teljesíteni a feladatot. Az első helyen holtverseny alakult ki két csapat között, így még egy feladat várt a versenyzőkre, stílusosan libajárással „fűszerezett" váltóverseny. Végül a Fábián László öttusázó olimpikon által vezetett Kaja-pia-olimpia csapat nyerte az első orosházi Libaolimpiát.

(Forrás: oroshaza.hu)


Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!