Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Sok az érdeklődő

Sok az érdeklődő
Augusztus harmadikától nyújthatják be a krízishelyzetbe került személyek támogatási kérelmüket a Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Szociális Osztályára. Dénes Tünde szociálpolitikai csoportvezetőt az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük.
- Mennyien érdeklődtek eddig a támogatásról?

- Rengeteg érdeklődő fordult meg osztályunkon. Mintegy 150-re tehető azok száma, akik személyesen kerestek fel bennünket, de telefonon is sokan voltak kíváncsiak arra, vajon „beleférnek-e" a támogatásba. Kezdetben a nyugdíjasok érdeklődtek a legtöbben, mára már elmondható: talán tudomásul vették, vagy híre ment annak, hogy nem jogosultak az ellátásra, így a támogatással kapcsolatban az elmúlt napokban már nem keresték fel osztályunkat.

Sokan érdeklődtek olyanok is, akik nyugellátásban (pl. rokkantsági, özvegyi vagy árvaellátásban) részesülnek. Sajnos nekik sem jár a támogatás, ezért őket el kellett utasítanunk. E tény tudomásulvételekor többen felháborodásuknak adtak hangot. Az érdeklődők zöme azonban a megemelkedett törlesztőrészlettel küzdők és a munkahelyüket elvesztettek.

- Mennyien kérelmezték eddig a támogatást?

- Az igénylőlapot nagyon kevesen töltik ki, mert amikor megtudják, mi mindent kell csatolni a formanyomtatványhoz, rádöbbennek, hogy azt azonnal nem tudják beadni.

- Milyen iratokat kell a kérelemhez csatolni?

- A kérelemhez mellékelni kell a jövedelem összegének igazolására alkalmas iratot vagy annak másolatát, valamint a törlesztőrészlet emelkedése esetén a havi törlesztő-részlet emelkedését igazoló iratot. A kérelem benyújtását követően a jegyző megvizsgálja, hogy a kérelmező esetében a támogatásra való jogosultság feltételei fennállnak-e. Ha a kérelmet hiányosan nyújtották be, a jegyző a kérelmezőt 3 munkanapos határidővel hiánypótlásra szólítja fel.

- Többen jelezték nekünk, hogy olyan tájékoztatást kaptak: először igényeljenek átmeneti segélyt. Szerintük viszont ez kizárja őket a támogatottak köréből.

- Némi félreértést tapasztaltunk mi is e tekintetben. Ugyanis a támogatás megítélésének egyik alapkritériuma az átmeneti segély iránti kérelem benyújtása. Az, hogy az átmeneti segély iránti kérelem a benyújtást követően pozitív elbírálásban vagy elutasításban részesül, a krízistámogatás igénybevételét nem befolyásolja, a hangsúly a kérelem benyújtásán van! Ennek tisztázása is okozott némi félreértést az érintettek körében. Kiemelendő az is, hogy a jövedelemcsökkenés mindenképpen a gazdasági válság okán történjen, azaz előre nem látható esemény következtében a család mindennapi életvitelének fenntartása súlyos veszélybe, így a család krízishelyzetbe került. Erre a helyzetre példaként említhető az, ha a dolgozó munkabeosztása heti 5 munkanapról 4 munkanapra csökkent vagy munkahelye teljesen megszűnt, mert kevés volt a megrendelés, vagy nincs piac, ahová a cég termeljen.

- A beadott kérelmek közül mennyi felelt meg a kritériumoknak?

- Eddig két kérelmet tudtunk továbbítani a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak, mely a beérkezéstől számított 10 munkanapon belül dönt a támogatás odaítéléséről.

(Forrás: oroshaza.hu)

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!