Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Reneszánszát éli a Márton-napi libafogyasztás – Márton napi ludasságok Orosházán

A népi kalendáriumban a Márton-nap gazdasági határnapnak számított: a tavasztól őszig legeltetett, télen pedig istállóban tartott állatok beterelésének hagyományos időpontja volt november 11-e.

Ilyenkor a pásztorok - kezükben vesszővel - végigjárták az állatok gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe pedig ajándékokat kaptak. A gazdasági szerepen túl népi hiedelmek is kötődtek az ünnepekhez: ágat szúrtak a disznóól tetejébe, hogy megvédjék az állatokat a pusztulástól, tavasszal pedig ugyanezzel az ággal terelték ki a malacokat.

Orosháza - Táncsics Mihály Gimnázium

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog."

Országszerte lakomákat és bálokat rendeztek, ilyenkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat, az ún. Márton-ludakat. A közhiedelem úgy tartotta: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog". Az elfogyasztott szárnyasok csontjaiból jósoltak - a fehér és hosszú csont havas telet, míg a barna, rövid csont enyhe telet jelentett.

Reneszánszát éli a Márton-napi libafogyasztás

A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb ünnep volt, a népszokások egészen a XX. század közepéig éltek, napjainkban pedig reneszánszát éli a Márton-napi libafogyasztás. Amennyiben követni kívánjuk a hagyományokat, úgy 11. hó 11-én, 11 óra 11 perckor tálaljuk a frissensültet! Régiónkra, így Orosházára is jellemzőek voltak a tollakkal való jóslások (szerelmi jóslások), emellett pogácsába sütötték a tollat, s a mondás szerint az hal meg leghamarabb, akié a legjobban megsült.

Evangélikus templom

Számunkra azért is fontos még ez a nap, mert a Maros hordalékkúpjának löszös talaja igen jó gabonatermő vidék, a gabonára pedig - elsősorban a kukoricára és a búzára - rátelepült a libatartás, majd erre a kereskedelem és a feldolgozóipar - tudtuk meg Rózsa Zoltán muzeológustól.

Népi játszóház, Ludas Matyi, játékos vetélkedő, batyus bál

Éppen ezt a libás hagyományt teremti újra a november eleji rendezvény az orosházi művelődési házban, amely az egész család számára kínál kikapcsolódási lehetőséget: a népi játszóháztól a Ludas Matyin keresztül játékos vetélkedőkkel a szombat esti batyus bálig. (A rendezvény társszervezői: Szántó Kovács János Területi Múzeum, Oros-Haza Baráti kör)

A rendezvény programja

Márton-napi ludasságok

Időpont: 2008. november 7-8.
Helyszín: Orosháza, Petőfi Művelődési Központ

November 7. péntek:
17.00 órától:  az Árpád-kertben (rossz idő esetén a művelődési központban): Népi sokadalom, vásári forgatag, evés-ivás, vigadalom! (tepertősütés, kóstolók, kézművesek, sétakocsikázás)
18.00 órától: Koncert és táncház a Kolompos együttessel  (koncertterem)
19.00 órától: Stand up comedy - Beliczai Balázs műsora (színházterem)November 8. szombat:
9.00-17.00 óráig:  vetítés a legkisebbeknek és  népi játszóház a Múzeumbaráti Kör vezetésével  (színháztermi előcsarnok)
Főzőverseny: szárnyas ételek szabadtűzön - (Árpád-kert)
12.00 órától: zsűrizés és Jó ebédhez szól a nóta -  zenél Labozár Antal és zenekara (színháztermi előcsarnok)
14.00 órától: Ügyességi vetélkedő  4 fős csapatoknak az Oros-haza Baráti Kör szervezésében
17.00 órától. Ludas Matyi - interaktív gyermekelőadás a budapesti Aranyló Meseszínház előadásában (színházterem)
18.00 óra: Folkográfia zenekar koncertje (színházterem)
18.50 óra: Semiramis Orientális Tánciskola hastánc műsora (színházterem)
19.00 órától: a Four for dance táncegyüttes (a Csillag születik című műsor felfedezettjei) műsora (színházterem)
20.00 órától: Batyus bál (koncertterem)

A főzőversenyre, a vetélkedőre és  a batyus bálra várjuk csapatok, baráti közösségek előzetes jelentkezését október 24-ig a múzeumban, illetve a művelődési központ recepcióján, vagy a szkm@szkm.hu, és a szervezes@pmk.oroshaza.hu  e-mail címen.
A pénteki kóstolók, valamint a színház- és koncerttermi programok mindkét napon támogatói jeggyel vehetők igénybe.

Napi jegyár: felnőtt: 500.- Ft, gyerek- és nyugdíjas: 300.- Ft

A rendezvény támogatója: Orosháza Város Önkormányzata
További információ 68/411-048