Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Népdalkincsünk

Népdalkincsünk
Valódi népi muzsika szólt múlt szombaton a Petőfi Művelődési Központ koncerttermében, ahol a Szülőföldünk Békés Megye Amatőr Művészeti Fesztivál népzene kategóriájának döntője zajlott. 14 népdalkör és citerazenekar, valamint 10 népdalénekes mutatta be tudását a szakértő zsűrinek (Birinyi József népzenekutató, János Hajnalka népdalénekes, Surinásné Tóth Olga ének-zene szaktanácsadó, Sóki Krisztina társadalmi zsűritag).
Németh Béla polgármester köszöntötte a verseny résztvevőit, akik a megye 15 településéről érkeztek. Mint mondta, ők azok, akik a mai napig ápolják népzenei örökségünket, és továbbadják népdalkincsünket a jövő nemzedékének.

Művelődési Központ

Valódi népi muzsika szólt múlt szombaton a Petőfi Művelődési Központ koncerttermében

„Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolunk. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amelyben mind egyek lehetünk" - idézte Kodály Zoltán szavait Pusztai Lajos, a művelődési ház megbízott igazgatója. A különböző tájegységek népdalai órákon keresztül ennek a gondolatnak az igazságát bizonyították, és nemcsak idősek, de pirospántlikás lánykák is csengő hangon énekeltek. A szervezők (Békés Megyei Tudásház és Könyvtár Kulturális Irodája) szerint minden művészeti ágban nagy az érdeklődés a fesztivál iránt, amely jó alkalmat kínál az amatőr művészeti csoportoknak, előadóknak a bemutatkozásra. A legjobbakat áprilisban egy gálára hívják, amelyet Szarvason tartanak.
Birinyi József népzenekutató lapunknak elmondta: a 21. században természetes jelenség, hogy a hagyományok őrzése kikerült a családból, és átvette helyét a tudatos, intézményes hagyományápolás. Az iskolák, a művelődési intézmények és a különböző művészeti körök lettek azok a fórumok, amelyek átadják ezeket az értékeket.
- Szerencsés helyzetben van ebben a tekintetben Közép-Európa, hiszen még időben feleszmélt arra, hogy mit veszíthet. Nyugat-Európának az erősebb polgárosodás következtében már sokkal kevesebb megmenteni valója maradt. Nagyon nagy szerepük van az ilyen fesztiváloknak, és szerencsés, hogy Békés megye a szülőföldhöz kötődően hirdette meg a versenyt - összegezte a nap jelentőségét Birinyi József.

Cikk forrása: oroshaza.hu