Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Nem csak éjjeli menedékhely

Nem csak éjjeli menedékhely

Az orosházi hajléktalanszállás a tizenötödik évét indította az idén. Az Egyesített Szociális Intézménybe (ESZI) integrált szálló 1995. február 1-jétől fogadja az ellátásra jelentkező, nehéz élethelyzetbe került embereket.

- A hajléktalanság növekedése ellenére az utóbbi 3-4 évben pozitív változásokat tapasztalunk - állapítja meg összegzésében Széll Györgyné, az ESZI vezetője.

- A város lakóinak hozzáállása jelentősen változott, a kezdetekkor nehezen fogadták el egyáltalán a szálló létezését is. A megnyitáskor csak nappali melegedő és 14 ágy (éjjeli menedékhely), valamint a 24 órában dolgozó szakszemélyzet jelentette a viszonylagos biztonságot az ellátottaknak. Jelenleg 7 fős szakembergárda és 1 takarító látja el a feladatokat az itt élők körül. Az ellátás elsődleges forrása az állami normatíva, de a fenntartó önkormányzat minden évben jelentős terhet vállal, és sok segítséget kapnak a város lakóitól is.

- Pályázatok révén mintegy 20 millió forintból bővítettük a férőhelyeinket, és új ellátási szakfeladatokat kapcsoltunk a rendszerbe - meséli Hering Zoltán, a szállás vezetője. - Munka mellett képeztük magunkat folyamatosan, mert ez a feladat embert próbáló. A nyitás óta mintegy 700 embert láttunk el szállónkon, sokan többször is visszatértek és volt, akit sokéves itt lakás után mi kísértünk el az utolsó útjára... A lakók főleg középkorú férfiak, de az állami gondozásból frissen kibocsátott fiataltól az aggastyánig minden korosztály jelen volt. A nők, mintegy 5-7 % -ot képviselnek.

- Milyen lehetőségeket kínálnak most a rászorulóknak?

- Jelenleg 36 férőhelyes nappali melegedőnk van, 26 embernek tudunk éjjeli menedékhelyet biztosítani. Az átmeneti szállónk 14 férőhelyes, csak ezért kell fizetni (200 Ft / fő / nap), itt albérleti viszonyban vagyunk az igénybe vevőkkel. Pályázati forrásból évek óta utcai szociális szolgáltatást is nyújtunk a téli krízis időszakban, az ESZI mikrobuszával. Három éve létrehoztuk az Együtt Egymásért hajléktalan embereket segítő alapítványunkat. Minden évben nyitott nappal várjuk az érdeklődő és adományozni akaró polgárokat, de köztéri rendezvényeink is sikeresek. Az Anonim Alkoholisták klubjának is helyet biztosítunk.

- Ön a kezdetek óta vezeti a szállót. Hogyan látja a jövőt?

- Munkám komoly szakmai elismerése, hogy a dél-alföldi régió szakemberei kétszer választottak meg képviselőjüknek az Országos Hajléktalaügyi Tanácsba, ami egyúttal a mindenkori miniszter egyik tanácsadó testülete is. Jelenleg egy EU-s pályázatunk kedvező elbírálását várjuk, mert a jelenlegi gazdasági válság előrevetíti azt a képet, hogy még nagyon-nagyon hosszú ideig szükség lesz az ilyen típusú szociális ellátórendszerre! Sőt...

Cikk forrása: Orosházi Élet, 2009. február 13-ai szám


Orosháza Online

Gyopárosfürdő Online

Szóljon hozzá a fórumon! forum.mconet.biz