Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Megújuló iskola

Megújuló iskola
Készülnek a tanévkezdésre a Harruckern János Közoktatási Intézményben. Szeptemberre nemcsak külsőleg újul meg az iskola, hanem új szakok is lesznek. A Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény (Mezgé) július elsejétől került megyei fennhatóság alá. Zámbó András igazgató nyilatkozott lapunknak a részletekről.
- Felújítások egész sorát tapasztalhatjuk az iskolában. Milyen munkálatok zajlanak?

- Július elsején vettük át az intézményt és sok teendőnk van. Elő kell készítenünk a tanévet. Szeretnénk olyan állapotba hozni az iskolát, hogy megfeleljen a 21. század elvárásainak. Az egyik központi feladat a főépület teljes körű felújítása. A külső homlokzatot újrafestjük, kicseréljük az ablakokat (mintegy 120 darabot), az udvarra térburkolat kerül, a belső festések is zajlanak, és kialakítunk egy új tanárit. A kollégiumot beüzemeljük szeptemberig, hiszen úgy véljük, akkor tud egy iskola teljes körű szolgáltatást adni, ha van kollégiumi ellátás. Ez egy nagy feladat, új fűtési rendszert kell létrehozni, de terveink szerint a fűtési szezonra elkészül. Emellett az iskola parkja is megszépül, az új padokat már készítik a tanulóink Gyulán. Reméljük, a későbbiekben a városi rendezvények visszakerülnek ide. Az autósiskola feltételein is javítunk. Szeptember végére kialakítunk egy új, megfelelő engedélyekkel rendelkező oktató- és vizsgapályát a Tudásparkban. Természetesen mindemellett vannak még terveink, de már eddig is negyvenmillió forintnál több, amit felsoroltam.

iskola_274_20090812142626_251.jpg

A Harruckern János Közoktatási Intézmény



- Külsőleg tehát megújul az iskola. Tartalmilag milyen változások várhatók?

- A szakmai profilt bővíteni kell. A tanulói, szülői és gazdasági elvárások új szakmák beindítását teszik szükségessé Orosházán is. A meglévő szakképesítéseket meghagyjuk, de a kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom terén van teendő. Létrehozunk szeptemberre egy tankonyhát és tanéttermet, és kínáljuk a tanulóknak a pincér, szakács, bolti eladó szakmákat.

- Hogyan alakul mindehhez a személyi háttér, a humán erőforrás kérdése?

- Az órabank javában készül. Hétszáz tanulóval vettük át az iskolát, most 770 diákunk van, tehát a humán erőforrásra szükség van, sőt fejleszteni kell.

- Az utóbbi időben komoly vitákat váltott ki az iskola névváltozása. Mi az intézményi álláspont ebben a kérdésben?

- Sajnálatos, hogy ez indulatokat vált ki. Tudom, hogy Kossuth Lajos fontos, ha nem a legfontosabb személyiség volt a történelemben, de a névváltozást tudomásul kell venni. A közoktatási törvény előírja, hogy az integrációval át kell venni a nevet. Olvastam én is az állásfoglalásokat. Véleményem szerint összességében Harruckern János egy pozitív személyiség volt, és úgy hiszem, hosszú távon jó döntés volt az ő nevét választani. Az újrakezdés szimbóluma, és valamennyi településünkön elfogadták. Úgy vélem, a munkánk, a működésünk, fejlesztéseink és programjaink bizonyítják majd, hogy nemcsak a név, hanem az integráció is jó választás volt.

(Forrás: vk - oroshaza.hu)

 

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!