Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Még bizonytalan az Alföld Szálló sorsa

Még bizonytalan az Alföld Szálló sorsa
Szerda délben elárverezték a Hotel Alföld épületét. Az árverésen egyedül Orosháza önkormányzata licitált. A várost a képviselő-testület felhatalmazásával Németh Béla polgármester képviselte, és 155 millió forintot ígért az egykor szebb napokat látott szálló tulajdonjogáért.
A kikiáltási ár 310 millió forint volt. Egy árverésen azonban nem csak felfelé, lefelé is lehet licitálni, s mivel nem lakásról van szó, akár a kikiáltási ár 50 százalékára is csökkenhet a vételi ár. Ezzel a lehetőséggel élve Németh Béla polgármester - akit július 27-én zárt ülés keretében többségi támogatással hatalmazott fel a képviselő-testület a részvételre és a képviseleti jogosultságra - azonnal 155 millió forintot ajánlott. Mivel más licitáló nem volt, aki a 31 milliós árverési előleget, az ingatlan becsértékének 10%-át - legkésőbb az árverési ajánlat megtétele előtt - a végrehajtónál letétbe helyezte volna, így a város szerezte meg az épületet. Licitáló nem, érdeklődő - egyben a végrehajtást kérő román házaspár - azonban volt. Ők azt nyilatkozták, ha most nem kelt volna el az Alföld, akkor legközelebb ők vették volna meg, és továbbra is szállodaként üzemeltetnék.

Alföld Szálló

Az Alföld Szálló épületeA hotel egyébként 42 szobából áll a hozzá tartozó fürdőszobákkal, van benne étterem, bár, presszó, söröző, mosoda, irodák, tárgyaló, hűtőkamrák. Az árverési hirdetmény szerint belül jó állapotú, kívülről leromlott. Az összes közmű évek óta ki van kötve. Az eddigi tulajdonosa 1993-94-ben magánemberként vásárolta meg a teljes épületet 40 millió forintért. Az új tulajdonos folytatta az üzemeltetést, működött az étterem, a szálloda. Pár évvel később azonban lassan hanyatlásnak indult, az épületen csak minimális felújítások történtek, így a műszaki állapota rohamosan romlott. Az ezredforduló környékén már pangott a forgalom, majd 2001 májusában a szálló végleg bezárt. Azóta üresen áll, hajléktalanok lakják. A város sem szállodaként kívánja tovább működtetni, más terveik vannak.

- Orosházának nincs főtere - mondta Németh Béla -, így egyelőre az az elképzelésünk, hogy elbontjuk az épületet, és azon a területen alakítjuk ki a város főterét. Hamarosan megnyílik a főterek kialakítására vonatkozó pályázati lehetőség, s reméljük, hogy a pályázatunk sikeres lesz.

- Hogyan teremtette elő az önkormányzat a megvásárláshoz szükséges összeget?

- Peren kívüli megegyezés során a város megkapja az Inviteltől a 370 millió forintot, és ebből az összegből fedezzük az Alföld megszerzését. Ez a forrás, s ha a volt tulajdonos nem él végrehajtási kifogással, augusztus 19-éig le tudjuk bonyolítani az adásvételt.

- Mennyibe kerül a bontási költség, illetve a főtér kialakítása?

- Most még csak becslések vannak, de megpróbálunk minden lehetséges forrást megpályázni és a költségeket abból fedezni.

Ha az árverés alá vont ingatlan tulajdonosa, illetve valamely más érdekelt 15 napon belül nem él a végrehajtási kifogás jogával, akkor végképp a város tulajdonába kerül a 33 éves épület nagy része, ugyanis egy közel 100 négyzetméteres helyiség, melyben ma is működő üzlet van, más tulajdonát képezi. Ezt még meg kell vásárolnia az önkormányzatnak ahhoz, hogy az épület lebontásra kerülhessen.

Ugyanakkor a szálló jelenlegi tulajdonosa, Blaboli Tibor és jogi képviselője elmondták: várják a hivatalos értesítést, a pontos elszámolással együtt. Vitatják az árverés érvényességét, mert érvényben lévő perek alapján jelenleg vitás kérdés egyes végrehajtást kérők személye és a követelések mértéke. Elmondták, hogy Magyarországon és Romániában is elszámolási pereik vannak, erre figyelemmel várhatóan kifogással élnek az árveréssel szemben, melyet így szerintük meg sem lehetett volna tartani. Hosszú pereskedés várható még, mely esetlegesen az árverés érvényességét is érintheti. Azonban hangsúlyozták: nem a várossal, hanem egyes végrehajtást kérőkkel szemben van vita.

Lefordítva ez annyit tesz, hogy a jelenlegi állás szerint egyhamar nem lesz a szálló a város tulajdona.

(Forrás: oroshaza.hu)

 

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!