Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Két keréken, óvatosan!

Két keréken, óvatosan!

A belvárosi kerékpárútról már sokan elmondták véleményüket. Ezúttal Kis Rozália rendőrhadnagy hívja fel a figyelmet az új helyzet miatt kialakult veszélyes helyzetekre.

- Nincsen rosszul megépített útkereszteződés, csak emberi figyelmetlenség van, amely a balesetek 97-98 %-át okozza - ebből kell kiindulni - mondja elöljáróban Kis Rozália. - A helyi emberek eddig megszokott közlekedését rúgja fel az az új helyzet, hogy kerékpárút van a belvárosban. "Kerékpárral behajtani tilos" tábla lesz kihelyezve a Rákóczi utcán és a Huba utcán, a kerékpárosok ezentúl nem közlekedhetnek az úttesten, mert kerékpárút van. Ezen ők végig elsőbbséget élveznek, de arra figyelmeztetjük őket, hogy legyenek körültekintőek az útkereszteződésekben, a piros átvezetéseknél. Az autósok pedig ne feledkezzenek meg az elsőbbségadási kötelezettségükről!

 

- A Rákóczi utcán viszont nagyon sok mindenre figyelni az autósoknak. Mit tanácsol erre a helyzetre?

 

- Alapvetően azt javasoljuk, hogy mérsékeljék a sebességet. A belváros tele van kijelölt gyalogos-átkelőhelyekkel. Hamarosan jön a módosítás, amikor a szándék is elsőbbséget élvez, ilyenkor nagyon megnő a követési távolság betartásának fontossága. Kisebb sebességnél csökken a balesetveszély. A kerékpárút mellett még néhány bokrot el kell távolítani a jobb beláthatóság érdekében.

Problémás helyek: pl. a Győri Vilmos téri útkerszteződés, a Rossmann előtt úgy mehet át a túloldalra, ha a gyalogátkelőnél leszáll a kerékpárról, és áttolja a biciklit. Ne feledjük: kerékpáros nem közlekedhet a járdán, a gyalogátkelőn (csak, ha tolja a biciklit, mert akkor már gyalogosnak minősül). Gyalogosoknak viszont a kerékpárúton nem szabad közlekedni, kivéve, ha nincs járda.

A rendőrhadnagy szerint nagyon veszélyes lehet, ha fülhallgatóval hangos zenét hallgatva tekernek a fiatalok, mert nem észlelik a környezet zajából az esetleges veszélyt.

- Mindenkitől nagyobb elővigyázatosságot igényel az új helyzet, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek - összegez Kis Rozália.

 

Orosháza Online

Gyopárosfürdő Online

Szóljon hozzá a fórumon! forum.mconet.biz