Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Ipar - 45 éves az orosházi üveg

Az Európa-szerte ismert orosházi üveg idén ünnepli 45. születésnapját. Ennek apropóján 2008. november 6-án emléktábla avatásra került sor az orosházi üveggyár egykori főbejáratánál. Bár hivatalos felmérés ezzel kapcsolatban biztosan nem készült, nagy valószínűséggel nem él ma hazánkban olyan ember, aki ne találkozott volna Orosházán gyártott üveggel.

Nemzeti Színház

 

A Nemzeti Színház ablakai is orosházi üvegből készültek

Legyen szó öblös üvegről (pl. befőttes, boros, pezsgős, sörös, üdítős) vagy éppen síküvegről, biztosan mindannyian ittunk, ettünk már olyan üvegből vagy utaztunk olyan közlekedési eszközön, esetleg jártunk már olyan épületben, amelynek üvegét Orosházán gyártották. 45 éve indult a gyártás, és mára európai hírűvé vált az orosházi üveg.

légi felvétel

Az üveggyárak madártávlatból

 

1960 májusában érkeztek Orosházára az első szakemberek, hogy megnézzék a gyár javasolt telepítési helyét és közel 2 és fél év múlva már az „első orosházi üvegcseppek" bele is hullottak az automata gépek formáiba.

 

Egy 1960. július 12-én kelt jegyzőkönyvben ezt olvashatjuk: „Mivel a földgázvagyon feltárása kedvezően alakult, így lehetőség van arra, hogy az eredetileg Celldömölkre, olajbázisra építendő üzemet orosházi telepítéssel földgázbázison valósítjuk meg. ... az új üveggyár telepítési helyéül az EM.VK. Főosztálya... az Orosháza Városi Tanács VB-vel egyetértésben... az Orosházán ipartelepítésre fenntartott helyen, a Békéscsaba- Orosháza-Szarvas összekötő vasútvonal szögében, a szarvasi műút mellett a kb. 250 000 négyzetméter, téglalap alakú területet javasolja.

Ezt követően 1961. május 1-jén mintegy 3000 orosházi jelenlétében Szokup Lajos építésügyi miniszterhelyettes kiemelte az első ásónyom földet, majd Kerekes István építészmérnök irányításával óriási építési anyagtömeg felhasználásával és bonyolult szakipari feladatok elvégzésével sikerült 1963. november 6-áig. Az egész folyamat irányítója, az új gyár sikeres beüzemelője és első igazgatója (az „öreg pipás") Szűcs Albert volt.

A szénhidrogén-ipari fejlesztés mellett az üvegipari beruházás is országos jelentőséggel bírt. A gyár teljes bekerülési költsége 531 millió forintot tett ki. (Összehasonlításként: akkoriban egy 48 négyzetméteres OTP-s lakás 120 ezer forintba, míg az új szakmunkásképző 2 millió forintba került.)

Három évtizeden át több mint 3000 orosházi és környékbeli kereste ebben a gyárban a kenyerét, biztosította családja létét, boldogulását. Jelenleg az orosházi üvegipar 3 egysége, a GUARDIAN Kft., az Egyesült Csomagolóüveg Kft. És az Üvegfeldolgozás OROSházaGLAS Kft. Évente mintegy 3 milliárd árbevételre tesz szert és közel 700 dolgozót alkalmaz.