Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Hová visszük majd a hulladékot?

Hová visszük majd a hulladékot?
Magyarország valamennyi műszaki védelem nélküli hulladéklerakójának működtetési engedélye lejárt ez év július 16-án. Az uniós irányelveknek megfelelően az oro sházi lerakó sem fogadhat települési szilárd hulladékokat a továbbiakban. A lerakó rekultivációs folyamata hamarosan megindul.
Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt., mint önkormányzati tulajdonban lévő társaság, közbeszerzési eljárással választja ki az ártalmatlanításra legkedvezőbb ajánlatot tevő helyet. Az eljárás hosszadalmas, és még folyamatban van, ezért Orosháza részére a logisztikailag legelőnyösebb befogadási lehetőséget biztosító két, műszaki védelemmel ellátott hulladéklerakóra kerül Orosháza és még 14 település hulladéka. Ez a két lerakó Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán található. A közbeszerzési eljárás útján kiválasztott majdani közszolgáltató és az Orosházi Városüzemeltetési Zrt. szerződés szerint teljesít a jövőben is. Mindezek következtében azonban a díjak változni fognak.

- A díj megállapításánál figyelembe kell venni a hulladékgazdálkodási törvény szerint a gyűjtés-előkezelés költségeit, a befogadó által meghatározott ártalmatlanítási díj mértékét és a minimum háromszorosára megnövekedett szállítási költséget is. Ez a három tényező fogja a végleges díjat meghatározni, ám díjváltoztatásra csak a befogadó kiválasztása után kerül sor - tudtuk meg Bánfalviné Feldmann Ágota vezérigazgatótól. - A Vásárhelyi úti hulladékátvevő ezután is működik, ahol díj ellenében konténerekbe helyezheti be a lakosság az esetenként felszaporodott többlethulladékait. Ezek elszállítása tömörítő gépjárművel történik a befogadóhoz. A szelektív gyűjtőszigetek üzemeltetése nem szűnik meg, továbbra is fogadjuk a lakosság által szétválogatott hulladékokat. Az átvevőnél díjmentesen áll a lakosság rendelkezésére a hulladékudvar, ahol a szelektíven válogatott hulladékfrakciók (fehér üveg, színes üveg, italos dobozok, papír, PET és egyéb műanyagok) befogadása, átvevőhöz szállítása, előkezelése történik. Az átvevő hétfőtől szombatig, reggel 7 órától este 7 óráig tart nyitva. A vezérigazgató asszony hangsúlyozta, városunkban és a többi idetartozó 14 településen sem szűnik meg a hulladékkezelés: ezután is minden hulladék elkerül a befogadóhoz.

Azonban a távolsági szállítási idő miatt megnő a gyűjtési idő - fordulónként 2 órával. Ennek következtében több ideig tarthat a gyűjtés, s ez időbeni csúszáshoz vezethet. A szolgáltatás azonban nem sérül, a gyűjtési nap és a gyűjtési idő (reggel héttől este hétig) pedig nem változik.

(Forrás: oroshaza.hu)

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!