Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Helyesírók

Helyesírók
A szakemberek szerint a mai gyerekek keveset írnak, olvasnak, s általában nincs igényük a választékos írásmódra. Ezen próbálnak változtatni azok az iskolák, ahol a kötelező magyarórákon túl arra ösztönzik a diákokat, hogy mind írásban, mind szóban megfelelően használják anyanyelvünket. Ezt a célt szolgálta az a helyesírási verseny a napokban, ahol a város és a kistérség legjobbjai mérték össze tudásukat.
A Czina Sándor iskolában rendezték meg a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási Verseny területi fordulóját. A mintegy hetven diákra tollbamondás és feladatlap kitöltése várt.
Az 5., 6., 7., 8. osztályos gyerekek indultak a versenyen, a városi tagintézmények mellett többek közt Pusztaföldvárról és Gádorosról is érkeztek résztvevők. A legjobbak a megyei döntőn bizonyíthatnak, melyet április elején Békéscsabán rendeznek, az országos döntő májusban lesz a fővárosban. Az idei legjobb eredmények a következők: 5. évfolyam: 1. Durkó Edina, Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola (magyartanára: Fehér Béláné). 6. évfolyam: 1. Püski Gyöngyi, Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézménye Czina Sándor Tagintézmény (magyartanára: Kiss Valéria). 7. évfolyam: 1. Ambrus Mónika, Czina Sándor Tagintézmény (magyartanára: Jósné Kiss Erzsébet). 8. évfolyam: 1. Vass Vivien, Czina Sándor Tagintézmény (magyartanára: Lipták Andrásné). Az iskola különdíját, az Aranytollat minden évben a legjobb eredményt elért tanuló kapja. Az Aranytoll idei tulajdonosa: Püski Gyöngyi 6. évfolyam, Czina Sándor Tagintézmény.
A verseny kapcsán ismét felmerült a kérdés: vajon tudunk helyesen írni? De feltehetnénk a kérdést úgy is: miért csökkent a helyesírás jelentősége? A válaszokat a verseny lebonyolításában részt vett pedagógusoknál kerestük.

Óra közben

A helyesírás mindig nehéz dolog volt, napjainkban pedig különösen igaz ez

A magyartanárok elmondták, sajnos a helyesírás nagyon visszaszorult az utóbbi időben, ami számos okra vezethető vissza. Gondot jelent, hogy a gyerekek már nem írnak levelet, képeslapot. SMS-t és rövidítéseket használnak, a legtöbb területen tömören kell fogalmazniuk, ráadásul keveset olvasnak, és a szóbeli kommunikáció is visszaszorult. A pedagógusok szerint problémát jelent még, hogy nap mint nap szörnyű helyesírási hibákkal találkozhatnak a diákok a tömegtájékoztatásban, így nem is igényük az, hogy választékosan, helyesen írjanak. Ráadásul könnyedén használják a sokszor nem is oly tévedhetetlen számítógépes helyesírási ellenőrző programot.
A megoldást is kerestük a magyartanároknál. Hangsúlyozták, hogy a helyesírás mindig nehéz dolog volt, napjainkban pedig különösen igaz ez. Éppen ezért kellene növelni az írásórák számát az alsó tagozatban, sőt pályázatokat lehetne hirdetni a gyerekek körében ezen a területen is. A legfontosabb, ahogy az egyik tanár fogalmazott: fel kell kelteni a gyerekek érdeklődését, hogy akarjanak helyesen írni. A feladat nem könnyű, de bizakodunk. Grétsy László, a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási Verseny zsűrielnöke nyilatkozta a következőket egy interjúban: nemzetmentő szerepük van azoknak a pedagógusoknak, akik felkészítik tanítványaikat ezekre a versenyekre.

Cikk forrása: oroshaza.hu