Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Gyopárosfürdő gázról hőenergiára váltana

"Orosházán jelenleg három mélyfúrású kút biztosítja a fürdő vízellátását, melyekből természetes gyógyvíz tör fel. A horrorisztikus gázárak miatt azonban leporoltak egy korábbi tervet, miszerint a termálvíz hőjével fűtenék a strandot. Az ötlet megvalósítása pályázati pénzre vár."Írja a hírhat.hu


"Jelenleg két kutat használunk a medencék megtöltésére, míg a harmadik kút - mely 1560 méter mélységű, és több mint 90 celsius fokos víz van benne - amolyan tartalékként szolgál. Ezt szeretnék most hasznosítani és abból hőenergiát nyerni" - kezdte a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatót Benkő Ferenc, az Orosháza-Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója.
A fürdő vezetője kiemelte, hogy a hőenergiás fűtés nagy segítség lenne, hiszen Gyopárosfürdő a 2007-es évben összesen 525 ezer köbméter gázt fogyasztott, mely közel 56 millió forintot emésztett fel. Az igazgató szerint pedig nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy lássák, az energiaárak 2008-ban tovább emelkednek, mely a fürdő üzemeltetését még inkább nehezíti.
A fűtésköltség 60 millió forint helyett a fele lenne
Orosháza alpolgármestere, Molnár Béla a tervezett beruházás szakmai részét emelte ki. Elmondta, hogy ez a pályázat gyakorlatilag egyszer már elkészült, melyet pár évvel ezelőtt a Norvég alaphoz nyújtottak be, ám akkor megfeneklett az egész pályáztatási rendszer. Most ezt a tervet kell leporolni, és átalakítani, hiszen időközben a fürdő fejlesztése tovább folytatódik, pályáztatás alatt van a fedett uszoda megépítése is.
A teljes gyopárosfürdői komplexum átállhat termálfűtésre

Gyopárosfürdő, élményfürdő, gyógyászat, parkfürdő, szauna, masszázs, thai masszázs, lávaköves masszázs, uszoda, kemping, faház

Gyopárosfürdő



"A korábbi tervekben szereplő kapacitásokat értelemszerűen növelni kell. A legfontosabb feladat megtalálni az alternatív formát a földgáz alapú fűtés kiváltására, amire ez a program kiváló. Ez alapján az eddigiekben tervezett közel 60 millió forintos gázfogyasztási költség levihető a 3-4 évvel ezelőtti szintre, mely 25-28 millió forint volt. Ezzel a megoldással télen is viszonylag olcsón lehetne fűteni a fürdőt" - érvelt Molnár Béla.
Az alpolgármester elmondta, hogy a pályázat 50 százalékban támogatott, és a hatalmas költségmegtakarítás révén már az orosházi kórház esetében is elindult egy hasonló tervezési folyamat a fűtés átalakítására.
Tavasszal már épülhet az új fűtési rendszer
Mit kell építeni ehhez a fűtéshez, és mi kerülne beépítésre és mi átalakításra a már meglévő épületekben? - szólt a Hír6.hu kérdése.
Molnár Béla a kútnál kezdte magyarázatát. A fentebb említett harmadik kút 2004-ben készült el, és sokáig azon folyt a vita, hogy ennek megléte már megkezdett beruházásnak minősül-e. Végül kiderült, hogy nem, hisz a kút fúrásának időpontjában még szó sem volt ilyen jellegű pályázati kiírásokról.
Megtudtuk, hogy a termálkút mellé egy visszasajtoló kutat kell fúrni, valamint hőcserélő rendszert kell kiépíteni. Emellett a meglévő épületeket szükséges átalakítani a gázfűtés mellett termálfűtésre. Kihangsúlyozta: a már meglévő gázos fűtési rendszer mindenképpen megmarad amolyan vésztartaléknak, és ilyen módon készülne el az új fedett uszoda is.

Gyopárosfürdő, élményfürdő, gyógyászat, parkfürdő, szauna, masszázs, thai masszázs, lávaköves masszázs, uszoda, kemping, faház

Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy-,Park- és Élményfürdő



"Körülbelül 8 év a megtérülés, és minimum 20 évig üzemképes ez a rendszer. Ebből is látszik, mindenképpen gazdaságosabb a termálvízzel való fűtés, mint a jelenlegi megoldás" - vonta le a konzekvenciát az alpolgármester.
Hírportálunk kérdésére megerősítette, hogy a pályázati határidő nem szorít. Idén októberben kerülhet olyan helyzetbe az előzetes megvalósíthatósági tanulmány, hogy be tudják adni elbírálásra. Ha az első körön túljut az anyag, akkor következik a konkrét tervek elkészítése. Ha minden jól alakul, akkor már idén lehet pénzt nyerni és tavasszal indulhat a beruházás."Írja a hírhat.hu

Olvasható a hirhat.hu-n!

Szóljon hozzá a fórumon!: Gyopárosfürdő gázról hőenergiára váltana Küldjön egy képeslapot ismerősének!: kepeslap.mconet.biz Gyopárosfürdő online: gyoparosfurdo.mconet.biz Gyopárosfürdő linkajánló: gyoparosfurdolink.mconet.biz A hír támogatója: Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés. Pl.:Klíma DVD Hotel Autó Ingatlan Egészség Számítógép Kereső optimalizálás Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu