Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Egészségturizmus és fenntarthatóság

Egészségturizmus és fenntarthatóság

avagy wellness természetes környezetben

– Gyopárosfürdő, az egyik legkellemesebb környezetben fekvő fürdő

 

Az egészségtudatosság világszerte észlelhető terjedésének hatására, a gyógyszolgáltatások helyét átvéve, illetve azt kiegészítve, egyre inkább a betegségmegelőzés kerül a középpontba, és a turisták széles körének érdeklődése egyre inkább az új, nem túlterhelt, ökológiailag tiszta turisztikai területek iránt növekszik.

 

Az egészségturizmus, a wellness manapság divatos kifejezések. A turisztikai szolgáltatók között egyre többen vannak, akik termékeiket „wellness” jelzővel illetik, és ajánlják a turistáknak. A wellness nem más, mint a test és a lélek megtisztulása… együttesen és nem külön-külön. (A test karbantartására a fitness hivatott, a wellness ennél jóval összetettebb, a test és a lélek együttes feltöltődését célozza meg.)

Ha jobban belegondolunk, mit is takar a kifejezés, és a fizikai, biológiai egészség megőrzése mellett a mentális feltöltődésre helyezzük a hangsúlyt – hiszen betegségeink többsége lelki eredetű –, nehéz elképzelni egy wellness hétvégét egy zsúfolt szállodában szobakerékpáron tekerve, majd egy fedett medencében való úszkálást követő teljes masszázs mellett. Hogyan is nyújthatná a pihenés, kikapcsolódás érzését egy túlzsúfolt, városi környezetben lévő szálloda? A wellness 5 alapelve közül a „pihenést, kikapcsolódást, harmóniát” a legtöbb wellness szolgáltatást nyújtó hely sok esetben figyelmen kívül hagyja, pedig az egészség szempontjából az egyik legfontosabb elem (hiába táplálkozunk helyesen, mozgunk rendszeresen, ha közben pszichénk nem képes kikapcsolni). Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy egy olyan helyre ruccanunk ki wellness hétvégére, ahol rajtunk kívül több százan/ezren vágynak ugyanarra: nevezetesen a testi-lelki megújulásra. Érdemes utána járni, mit is kínál valójában egy wellness szálloda, milyen mértékben garantálja számunkra a kikapcsolódást.

kinti_elmeny_nyaron_23_20080912140316_389.jpg

Szerencsére hazánkban is egyre több helyen a fenntarthatóságot szem előtt tartva építik fel és működtetik a fürdőt és a hozzá kapcsolódó szállodákat. Ezek közül az egyik ilyen – turisták által is kedvelt fürdőhely – a kiváló adottságokkal rendelkező Gyopárosfürdő, az Orosháza belvárosától 4 km-re lévő üdülőhely, amely „eldugottságának”, természetes környezetének, nagy kiterjedésének és remek vendéglátásának köszönhetően a wellness mind az 5 alapelvének megfelel. Nem mellékesen, az elmúlt évtized fejlesztéseinek fő irányvonala a fenntarthatóságon keresztül egy hosszú távon működtethető, egészséges vendégforgalmat produkáló, gyógy- és wellness turizmusban minőséget nyújtó fürdő létrehozása volt. Így a tudatos fejlesztéseknek köszönhetően sikerült az adottságokat kihasználni és – remélhetőleg – a fenntartható fejlődést hosszú távon is garantálni.

parkfurdo_915_20080912140358_891.jpg

Mi a wellness?

A wellness egy, a mai kor emberének kialakított egészségtudatos életforma, melyben a wellnesst gyakorló személy egészségét és fizikai fittségét fejleszti, környezettudatos módon él, és a szellemi kiegyensúlyozottságra törekszik. Alapvető eleme, hogy nem csak a testre koncentrál, hanem a test és a lélek megtisztulására, regenerálására. A wellness életfilozófia alapelvei: az optimális táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a pozitív szellemi beállítottság, a káros szenvedélyektől való mentesség, a pihenés, kikapcsolódás, harmonikus életforma, valamint az egészségtudatos életmód.

Szóljon hozzá a fórumon!: Egészségturizmus és fenntarthatóság

 


 

Gyopárosfürdő online: