Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Csak az ötödének jut

Csak az ötödének jut
A tanszünet beköszöntével elkezdődött a nyári ingyenes étkeztetés a diákélelmezés konyháján. A mintegy 1500 jogosult közül 327-nek biztosított az egyszeri étkezése a következő hetekre, a központi források ugyanis az összlétszám 23%-ára nyújtanak fedezetet.
A nyári étkeztetés nem kötelező feladata az önkormányzatnak, ám amióta a lehetőség adott, a város vállalja ezt a többletet a gyermekek érdekében. Az előző években pótigényekre is maradt a minisztériumi forrásból, idén azonban vélhetően több önkormányzat élt az alkalommal, ezért nem volt lehetőség maradványok kiosztására. Így fordulhatott elő, hogy az előkészítés szakaszában mintegy 600 gyerek szerepelt a listán, végül csupán az eredeti létszámra biztosították a fedezetet. A belvárosban lakók főtt ételhez jutnak, akik a város szélén laknak, azok hideg élelmet kapnak, hogy ne kelljen naponta bejönniük a konyhára.

A Kistérségi Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze a végleges listát, amelyen a halmozottan hátrányos gyermekek szerepelnek, ők adták ki az ebédjegyeket is.

Arra a kérdésünkre, hogy Orosházán éhezhet-e gyermek amiatt, hogy minden ötödik gyermekvédelmi kedvezményre került be az ingyenes étkeztetésbe, a szakemberek egyértelműen a szülők felelősségét emelték ki. - Ha egy szülő olyan szerencsétlen helyzetbe kerül, hogy nem tudja biztosítani gyermekének a rendszeres táplálkozást, az ő felelőssége, hogy segítséget kérjen, hiszen a szociális ellátórendszerben senkire nem lehet ráerőltetni azt - hangsúlyozta Vargáné Szluka Izabella, a polgármesteri hivatal szociális és népjóléti osztályának vezetője. - Kényes kérdés beleszólni a családok életébe, de azt gondolom, hogy a közösségben élés szabályai a szomszédok segítő szándékát is feltételezik. Az a tapasztalatunk, hogy az emberekben megvan a segíteni akarás, ha a gyermekekről van szó.


(Forrás: oroshaza.hu)


Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!