Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Büntetés parlagfűért

Büntetés parlagfűért
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény előírja, hogy minden földhasználó és földtulajdonos köteles a parlagfű virágzását megakadályozni. Ezen kötelezettségének június végig kellett eleget tenni. Mivel a határidő lejárt, így megkezdődött a szennyezett területek felderítése. Az önkormányzat környezetvédelmi hatóságának munkatársai folyamatos helyszíni szemlék és bejelentések alapján ellenőrzik az ingatlanokat.
Mint Ádász Katalin környezetvédelmi ügyintézőtől megtudtuk, hetente két alkalommal járják a várost és a külső körzeteket. Panasz eddig nem érkezett hozzájuk parlagfüves területre vonatkozóan. A bejárások során is pozitív eredményekről számolhatnak be, hiszen egybefüggő, virágzó parlagfüves területet eddig még nem találtak, ez is azt mutatja, hogy az ingatlantulajdonosok komolyan veszik a közzétett felhívást. Hiszen, ha valaki nem tesz eleget kötelezettségének, komoly büntetésre, úgynevezett növényvédelmi bírságra számíthat. A pénzbírságot ettől az évtől kezdve a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szabja ki, a terület nagyságától függően - az orosházi polgármesteri hivatal munkatársai által, a bejárás során készült felvételek, jegyzőkönyv alapján.

Parlagfű

Parlagfű



A növényvédelmi bírság kiszabásával egyidejűleg közérdekű védekezés elrendelésére kerül sor - mely azt jelenti, hogy levágják a parlagfüvet a területen -, s ennek költségeit szintén a parlagfűvel szennyezett ingatlan tulajdonosa viseli. A pénzbírság igen nagy lehet, belterületen 15 ezertől 5 millióig terjedhet, a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően. Ádász Katalin hangsúlyozta: örömteli, hogy eddig nem találtak parlagfűvel borított területet, az elmúlt öt év tapasztalata azt igazolja, hogy a mentesítés hatékony, hiszen évről évre egyre kevesebb a parlagfüves terület Orosházán és környékén. Annál több viszont a gazos terület, ilyen jellegű bejelentések már érkeztek a polgármesteri hivatalhoz, de a helyszíni szemle alkalmával is gyakran találkoznak gaztenger borította földekkel.

Az eljárás itt is hasonló, mint a parlagfűvel fertőzött ingatlanok esetében. Fényképekkel tanúsított jegyzőkönyv készül a területről, mely után egy kötelezést ad ki a hivatal nagyon rövid határidővel, mert a virágzó gyomállomány ugyanúgy allergizáló, mint a parlagfű. Amennyiben a terület tulajdonosa nem tesz eleget a felszólításnak és nem teszi rendbe a területet, úgy az önkormányzat mint elsőfokú hatóság, bírságot szab ki, melynek mértéke 5 ezertől 500 ezer forintig terjedhet, valamint elrendelik a közérdekű védekezést is, melynek költségeit szintén az ingatlantulajdonosnak kell állnia.

(Forrás: oroshaza.hu)

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!