Orosháza

Orosháza Város - Hírek

''Az Alföldtudás Egyeteme'' Orosházán

Az "Alföldtudás Egyeteme" sorozat részeként 2008. november 28-án 15 órai kezdettel az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola zsibongójában kerül megrendezésre az alábbi előadás.
Az előadás címe: A meddőség korszerű kezelése és hatása a népesedésre

Előadó: Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza az Albert Einstein Egyetem (New York) szülész-nőgyógyász professzora, a Kaáli Intézetek megalapítója.

Orosháza

"Az Alföldtudás Egyeteme" sorozat következő állomása Orosháza

 

 

 

Orosháza

"Az Alföldtudás Egyeteme" színvonalas előadást ígér - az előadásról készült felvétel egy későbbi időpontban a Duna Televízióban adásra kerül

 

 

Dr. Steven G. Kaali (Kaáli Nagy Géza István) 1943. január 19-én született Gyulán, gimnáziumi tanulmányit Orosházán végezte, ahol édesapja szemész főorvos volt. A Szegedi Tudományegyetem egyik jogelőd intézményén a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen avatták orvos doktorrá 1968-ban, majd friss diplomával a kezében kivándorolt az Egyesült Államokba. Nosztrifikálás után a Cornell Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán végezte klinikai, tudományos és oktatói munkáját. 1985-ben meghívták a New York-i Albert Einstein College of Medicine Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, ahol jelenleg is egyetemi tanárként dolgozik.

Orosháza

Dr. Kaáli Nagy Géza professzor


Kaáli professzor nevéhez 11 amerikai, gyógyítást elősegítő szabadalom, és több mint 150 tudományos közlemény fűződik. Világszerte ismerik és használják az általa kifejlesztett és a klinikai gyakorlatba bevezetett optikai trokárt.

Több nemzetközi tudományos társaság, és számos szakmai folyóirat szerkesztő bizottsági tagja. 1991 óta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja.

A Magyar Köztársaság Elnöki elismerésében részesült 1999-ben „a magyarországi lombik bébi program beindítása és országos hálózattá fejlesztése, valamint nemzetközi szinten is elismert működtetése érdekében végzett munkájáért". 2003. augusztus 20-án a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje Kitüntetést vehette át a Magyar Köztársaság Elnökétől „a gyermektelen magyar házaspárok szolgálatáért és a magyar demográfiai helyzet javítása érdekében tett sokoldalú erőfeszítéseiért. A Magyar Tudományos Akadémia, mint „a külhoni magyar tudományosság jeles képviselőjét" köztestületi taggá fogadta, és felkérte az köztestület Észak-Amerikai Szekciójának létrehozására.

Amerikai és ezen belül is az egyetemi kapcsolatai révén számos fiatal kollega képzésének és részképzésének teremtette meg a szervezeti és anyagi hátterét, megalapozva ezzel tudományos tevékenységük elindulását a szülészet és nőgyógyászat területén.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika különösen sokat köszönhet Kaáli professzor önzetlen támogatásának, nemcsak a kutatás és betegellátásának színvonalának emelése révén, hanem az egyetemünkre hozott kutatási eredményei révén is. Közbenjárása révén a Szegedi Tudományegyetemen keretei között működő in vitro fertilizációs központ hozzájárult a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nemzetközi elismertségének növeléséhez. Kaáli Professzornak elévülhetetlen érdemei vannak a hazai asszisztált reprodukció területén, melyet a Szegedi Egyetem nagymértékben hasznosít az orvostanhallgatók, orvosok és szakorvosok oktatása révén.

dr. Kaali Nagy Géza alapítványt létesített a Szegedi Tudományegyetemen. „Kaali Alapítvány a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán folyó tudományos diákköri munka támogatására" azon hallgatói számára nyújt ösztöndíj lehetőséget, akik tudományos érdeklődéssel rendelkeznek és Tudományos Diákkörben dolgoznak. Az Alapítvány célja, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán folyó tudományos diákköri munka támogatása, a tehetséges hallgatók kutató munkája, kongresszuson való részvételük elősegítése, tudományos eredmények publikálásának ösztönzése.