Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Aratás után értékesítési gondok

Aratás után értékesítési gondok
Befejezték a kalászos gabona betakarítását az orosházi gazdák. A termésátlag búza tekintetében 4 tonna/ha, de voltak igen szélsőséges értékek is. Előfordult, hogy még a 3 tonnát sem érte el, míg egyes területeken 6 t feletti átlagot adott egy hektár földterület. A termésre a csapadék mennyiségén túl kihatott a talaj-előkészítés, a növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és nem utolsósorban a felhasznált vetőmag minősége.
Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke lapunknak elmondta: bár a gazdák örülhetnek, hogy fuzáriummentes gabonát termeltek, de sajnos a felvásárlási árakban ez már abszolút nem jelentkezett. A gabona értékesítési ára tízezer forinttal kevesebb tonnánként, mint az elmúlt évben. Emiatt az őszi búza esetében hektáronként harminc-ötvenezer forint ráfizetéssel számolnak. Ráadásul az előállítás önköltsége jelentősen növekedett a tavalyi esztendőhöz viszonyítva. Nőtt az energia, a műtrágya, a növényvédő szer ára, és emelkedtek a mezőgazdasági szolgáltatások árai is.

A gazdakör elnöke hangsúlyozta, hogy nehezen tudják kezelni a jelenlegi helyzetet. A komoly problémák következtében türelmetlenséget lehet tapasztalni a gazdák körében. Az árbevételeik elmaradása, valamint az őket is érintő pénzügyi, gazdasági válság miatt igen nehéz helyzetbe kerültek. Problémát jelent még, hogy jelen pillanatban a bankok nem nyújtanak hitelt a gazdáknak, valamint a termékeiket felvásárló állattartóknak, malmoknak sem. A termelők így kénytelenek nyomott árakon eladni termékeiket. Horváth József hozzátette: a helyzetet súlyosbítja, hogy a korábban felvett hitelek törlesztése is időszerűvé válik. A szakember szerint összegzésként leszögezhető, hogy az alacsony termés ellenére pillanatnyilag kezelhetetlennek tűnik a helyzet.


Az Orosházi Gazdakör elnökétől megtudtuk még, hogy az őszi betakarítású növények esetében a csapadékosabbá váló időjárás miatt még optimisták is lehetnének a gazdák, de a jelenlegi világpiaci árak ezt abszolút nem tükrözik. A napraforgó esetében különösen, hiszen az elmúlt időszakban egyik napról a másikra több ezer forintot esett a tonnánkénti felvásárlási ár, és még hol van a betakarítás kezdete.

 

(Forrás: oroshaza.hu)

 

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!