Orosháza

Orosháza Város - Hírek

Adósság és felelősség

Adósság és felelősség
Stabilizációs programmal állítanák meg a kórház adósságállományának növekedését. A betegforgalmat növelnék, a kiadásokat csökkentenék, a munkahelyeket megőriznék.
Közben keresik az intézmény piaci helyét is a régióban - a tervek között egy gyermek- és anyavédelmi központ is szerepel. Sajtótájékoztatóján dr. Kalmár Mihály, a kórház főigazgatója elsőként az átvilágítás eredményeit ismertette.

- Megdöbbentő adatokkal szembesültünk. Az eladósodás folyamata már 2005-ben elindult, majd felgyorsultak az események. Az előző vezetés gazdasági és szakmai szempontból is hibákat vétett, melynek során felemésztették a több mint 300 millió forintos tartalékot és mintegy 250 milliós adósságot halmoztak fel. Ezért a felelősséget nem vállalom - összegezte Kalmár.

A nehéznek ígérkező jövővel kapcsolatban elmondta, fenntartható, észszerűen tervezett betegellátással működő intézményt szeretnének. Ezért lépéseket tettek a bevétel-kiadás egyensúlyba hozása érdekében. Pluszbevételt remélnek a kiszolgáló egységek (mosoda, konyha) kihasználásából - a Harruckern iskolával tárgyalások folynak ez ügyben. Az évente 10 milliós mínusszal, külső telephelyen, elavult gépekkel üzemelő tüdőgondozót pályázat útján tennék gazdaságosabbá. A cél, hogy a telephelyek megszűnjenek, a diagnosztika kórházon belül legyen.

Kórház

A Semmelweis Kórház épülete Orosházán



A szakembergárdával is terveik vannak. Kalmár szerint az előző vezetés alatt nyolcvan kiváló szakember hagyta el a kórházat, ami a betegforgalom csökkenéséhez vezetett (jelenlegi adatok szerint az illetékességi területen élő betegek 20-25%-a nem az orosházi kórház mellett dönt). Ezért a betegeket visszacsábító szaktekintélyeket szeretnék Orosházán foglalkoztatni. Kalmár hangsúlyozta, az intézkedések rövid távú eredményei már most jelentkeznek. Mindezek ellenére nem tudják felszámolni az adósságállományt.

- Az országos finanszírozás miatt 15-18%-kal kevesebb forráshoz jut az orosházi kórház. Az egészségügyi miniszter ugyan 4 milliárd pluszról beszél, de a kormány neves szakemberei - például Rácz Jenő - szerint alapjaiban rendült meg az egészségügyi ellátás, októberre minden kórház eladósodik. Repa Imre, a kaposvári kórház rektorhelyettese egy országos konferencián azt mondta: „térdre, imára". Mindezek ellenére optimista vagyok, mert egészségügy mindig lesz, megfogalmaztuk az előttünk álló feladatokat és terveink is vannak.

A kórház jogi képviseletével megbízott dr. Varga István ügyvéd szerint az előző menedzsment nem megfelelően vezette a kórházat, a felelősséget, valamint az esetleges mulasztásokat, szabálysértéseket kivizsgálják.

Az átvilágító cég tanulmányán alapuló intézkedési tervet hétfőn reggel 9 órai kezdettel tárgyalja a képviselőtestület.

(Forrás: oroshaza.hu)

Orosháza Online


Gyopárosfürdő Online


Szóljon hozzá a fórumon!